-TopSLIDENogometSport

Edin Džeko 17. najučinkovitiji nogometaš u 21. stoljeću

Kapiten nogometne reprezentacije BiH Edin Džeko nalazi se na 17. mjestu najučinkovitijih nogometaša svijeta u 21. stoljeću, objavio je portal Transfermarkt.de.

Džeko u ukupnom zbiru pogodaka i asistencija zauzima 17. mjesto, a on je na 697 utakmica bio uključen u 334 gola i pri tome je dodao 141 asistenciju, što znači da je ukupno učestvovao u 475 pogodaka koje su postizale njegove ekipe.

Transfermarkt.de objavio je listu od 25 najučinkovitijih nogometaša svijeta u 21. stoljeću, a Džeko je iza sebe ostavio, pored brojnih velikih imena koji uopšte nisu među 25 najboljih: Mertensa, Van Persija, Robbena, Lamparda, Higuaina, Kuyta, Cavanija i Davida Villu.

Isti broj pogodaka u kojima je učestvovao ima i Thomas Muller, s tim da je on to uspio u 665 utakmica, što je 32 utakmice manje od Džeke, a ispred njega su Drogba, Klose, Hulk, Neymar i Huntelar do 10. mjesta, a onda slijede: Benzema, Eto'o, Rooney, Aguero, Henry, Lewandowski i Suarez.

Na trećem mjestu je Zlatan Ibrahimović koji je u 860 utakmica učestvovao u 717 pogodaka svog tima, drugi je Ronaldo koji je na 1004 utakmice učestvovao u 985 golova svojih timova, a prvoplasirani Lionel Messi sa brojkom od 1014 pogodaka i asistencija u 861 utakmici. Kompletnu listu možete pogledati ovdje.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close