BiHPrivreda

Zbog greške ministarstva distributeri naftnih derivata iz FBiH uplaćuju više PDV-a u državnu kasu

Zbog greške ministarstva distributeri naftnih derivata iz FBiH uplaćuju više PDV-a u državnu kasu

Piše: A. Aljović

Federacija godišnje u državnu kasu uplaćuje stotine miliona KM PDV-a više od bh. entiteta Republika Srpska. Takva praksa nije samo zbog snažnije privrede u Federaciji, već i zbog nekih loših zakonskih rješenja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Firme iz Federacije koje se bave prodajom naftnih derivata već skoro tri godine plaćaju Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine PDV na taksu iz koje se finansiraju Federalne naftne rezerve, a da takvu taksu i PDV ne plaćaju u entitetu Republika Srpska.

Distributeri naftnih derivata iz Federacije u državnu kasnu uplaćaju PDV na cijelu jednu taksu više od distributera iz RS.

To znači da kompanije iz Federacije BiH godišnje odvajaju više i za rad institucija Bosne i Hercegovine, nego iste kompanije iz entiteta Republika Srpska.

Procjena je da distributeri naftnih derivata iz FBiH godišnje plaćaju blizu dva miliona KM dodatnog PDV-a, kojeg su oslobođeni distributeri iz RS-a i Distrikta Brčko.

Patria saznaje da bi distributeri naftnih derivata iz Federacije BiH uskoro mogli pokrenuti sudski spor protiv Federacije.

Fening po litri goriva za naftne rezerve

Od polovice 2014. godine u Federaciji je u primjeni Zakon o naftnim derivatima. Prema tom zakonu, na svaku litru kupljenog goriva građani plaćaju i jedan fening, koji se izdvaja za finansiranje naftnih rezervi u Federaciji BiH. Isti Zakon ovu taksu je oslobodio od PDV-a.

Samo dva mjeseca nakon stupanja na snagu Zakona 2014., Uprava za indirektno oporezivanje donijela je drugačije rješenje. Fening za naftne rezerve može ostati, ali ne može biti amnestiran od PDV-a. Stanje u Federaciji BiH sada je tako da distributeri naftnih derivata prilikom prodaje goriva kupcima zaračunavaju za naftne rezerve fening po svakom litru prodatog goriva kako i nalaže federalni Zakon o naftnim derivatima, a PDV državi na ovu taksu plaćaju distributeri, jer UIO taksu nije oslobodila od PDV-a. Loše zakonsko rješenje federalnog ministarstva narušilo je sistem naplate PDV-a u BiH na štetu distributera iz Federacije.

Političko pitanje koje niko ne riješava

Samo jedna naftna kompanija čiji predstavnici su govorili za Patriju državi je do sada izdvojila nekoliko stotina hiljada KM dodatnog PDV-a, kojeg su oslobođeni distributeri iz RS.

– Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je svojim aktom od 11.08.2014. godine, izdalo jasno pojašnjenje da taksa u iznosu od 0,01 KM ne ulazi u osnovicu za obračun PDV-a, obzirom da bi njenim plaćanjem došlo do narušavanja sistema indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini na način da bi građani F BiH plaćali veći iznos na jedinstveni račun UIO u odnosu na građane drugog entiteta i Brčko Distrikta BiH – objašnjavaju distributeri naftnih derivata.

– Federalno Rješenje nije bilo dugo na snazi. Državni zakon je stariji od entitetskog, a on kaže da taksa za naftne rezerve ne može biti oslobođena od PDV-a. Mi danas plaćamo PDV na taksu za naftne rezerve, dok su neše kolege u entitetu Republika Srpska oslobođene tog PDV-a – dodaju.

– Tražimo od Federalnog ministarstvo finansija da nam refundira uplaćeni iznos PDV-a, ali i da ovo pitanje riješi čim prije, kako i dalje PDV po ovom osnovu ne bi morali tražiti od ministarstva – navode dalje distributeri naftnih derivata.

Iz Federalnog ministarstvo energetike, rudarstva i industrije od početka znaju da je sistem PDV-a u BiH narušen upravo zbog Zakona ovog ministarstva, ali do sada nisu poduzeli ništa da se ovo pitanje riješi.
Pitanje naftnih rezervi u Federaciji postalo je političko pitanje. Vlasti u Federaciji BiH svjesno prelaze preko narušavanja sistema uplate PDV-a. Ukoliko bi otvorili ovo pitanje, to znači da bi morali mijenjati i sistem finansiranja naftnih rezervi. Grešku Federalnog ministarstva energetike za sada plaćaju distributeri naftnih derivata iz Federacije, piše Patria.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close