BiHPrivreda

Završne pripreme za nastavak izgradnje autoputa na Koridoru Vc

Uskoro će biti potpisani ugovori o izgradnji još jedne dionice autoputa na Koridoru Vc, i to od Počitelja do Petlje Zvirovići kod Međugorja, potvrđeno nam je iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH. Ova dionica dužine 11 kilometara, podijeljena je na dvije poddionice i to Petlja Počitelj – Most Počitelj i Most Počitelj – Petlja Zvirovići.

“Nakon što je u maju ove godine usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, stvorili su se uvjeti za završetak eksproprijacije i očekujemo da dva projekta na dionici Počitelj – Međugorje, uključujući most Počitelj, budu potpisani na ljeto ove godine. Ugovor će biti potpisan nakon što se pribavi saglasnost Evropske investicijske banke (EIB) za obje poddionice”, saopćeno nam je iz Press službe Autocesta FBiH.

Zenička zaobilaznica

Razlog zbog kojeg se čeka mišljenje EIB-a za izgradnju dionice na jugu BiH je taj što je od navedene finansijske institucije osigurano 100 miliona eura, odnosno oko 200 miliona maraka za izgradnju ovog dijela autoputa.

Osim za ovu, u Autocestama FBiH se pripremaju i za početak izgradnje još dvije dionice autoputa i to od Bune do Počitelja u dužini od 7,2 kilometra, te od Donje Gračanice do Tunela Zenica, duge 3,9 kilometara.

“Autoceste FBiH su 14. jula  2016. uputile javni poziv za pretkvalifikaciju za postupke nabavke za izgradnju dviju dionica Počitelj – Buna i Donja Gračanica – Tunel Zenica. Rok za dostavu ponuda je 29. august 2016. godine”, rečeno nam je iz Autocesta FBiH, uz napomenu da bi izgradnja ovih dionica trebala početi naredne godine.

Istovremeno sa pretkvalifikacionim procesom teku pripreme za zatvaranje finansijske konstrukcije za izgradnju dionica Počitelj – Međugorje i trećeg dijela Zeničke zaobilaznice od Pečuja do ulaza u Tunel Zenica. Pregovori se obavljaju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a traženi iznos je 80 miliona eura, odnosno oko 160 miliona KM.

Potraga za novcem

Isti iznos se traži i za nastavak izgradnje autoputa od Zenice prema sjeveru BiH, tačnije za dionicu Nemila – Zenica Sjever, do izlaza u Tunel Zenica. Sa EBRD-om se pregovara okreditnom zaduženju od 160 miliona KM. Osim sa EBRD-om, za finansiranje izgradnje ove dionice, pregovori o mogućem kreditiranju vode se i sa još dva fonda i to sa OPEC-ovim fondom za međunarodni razvoj (OFID) i iznosu od 49 miliona eura, odnosno blizu 100 miliona KM, te sa Kuvajtskim fondom za arapski ekonomski razvoj (KFAED) i iznosu od 36 miliona eura, odnosno blizu 75 miliona KM.

Za završetak dionice Svilaj – Odžak Autoceste FBiH su osigurale 17,4 miliona eura, odnosno oko 35 miliona KM grant sredstava, a sa EBRD-om se vode pregovori o dobijanju kredita od 40 miliona eura, odnosno oko 80 miliona KM za zatvaranje finansijske konstrukcije za ovu dionicu.

Za dionicu Mostar Jug – Buna, tačnije poddionicu Buna – Tunel Kvanj, prema EIB-u je upućena inicijativa za osiguranje finansijskih sredstava za izgradnju u visini od 100 miliona eura, odnosno oko 200 miliona KM.

akta.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close