Zašto uživamo u porocima iako znamo da nam štete?

Prilikom zadovoljavanja neke “potrebe” mozak ispušta dopamin i pritom nije bitno štete li nam one ili koriste. Dopamin je neurotransmiter koji se aktivira u trenutku kad doživljavamo neko ugodno iskustvo. I dok konzumiranje hrane bogate ugljikohidratima, seks, marihuana, alkohol ili kockanje nam mogu u tolikoj mjeri podići raspoloženje i dobar osjećaj, lako možemo zaboraviti da svi ti poroci mogu ostaviti loše posljedice na naše psihofizičko zdravlje, piše Vecernji.hr.

Svi mogući “podražaji” koji aktiviraju osjećaj ugode i zadovoljstva mogu se u jednom trenutku preokrenuti u ovisnost. No u kojoj će to mjeri biti ovisit će prvenstveno o genetskoj strukturi pojedinca, životnog iskustva, utjecaja sredine i stresa…

David J. Linden, neuroznanstvenik sa sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu i autor knjige The Compass of Pleasure (Kompas zadovoljstva) govori da postoji neuronska veza između poroka i zadovoljstva. Porok se može definirati i kao konstantna potraga za zadovoljstvom, pa ako znamo da ne možemo bez hrane, a pritom nam pričinja zadovoljstvo, i ona se može pretvoriti u porok, baš kao i ljubav. Znamo da su i cigarete i alkohol štetni za nas, pa ih svejedno konzumiramo jer si stalno pokušavamo ugoditi…

– Kada bismo upitali kockara, narkomana, bulimičara ili ovisnika o seksu da opišu zadovoljstvo koje osjećaju dok se prepuštaju poroku, ne bismo mogli odrediti o čemu je svako od njih ovisan – objašnjava Linden. Efekti svakog poroka su vrlo slični, a tu je i činjenica da su poroci u stanju zauvijek promijeniti način funkcioniranja zadovoljstva.

Vraćajući se uvijek istom izvoru ugode koji prepoznajemo kao izvor zadovoljstva – polako se razvija ovisnost.

– Mehanizam funkcionira i u životinjskom svijetu, pa u Etiopiji neke životinje jedu zrnca kave znaju da kofein izaziva osjećaj zadovoljstva. Druge vrste vole fermentirano voće iz koga izvlače alkohol ili kanabis, dok u Sibiru jeleni tragaju za halucinogenim gljivama jer ih uzbuđuju – objašnjava Linden.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close