PolitikaZDK

Zašto nije formirana vlast u ZE-DO kantonu?

ŽUSTRO KRENULI PA NAGLO STALI: Zašto nije formirana vlast u ZE-DO kantonu?

Sedam stranaka je prije dva mjeseca zajednički krenulo u, kako se tad činilo, ekspresno formiranje skupštinske većine, koja je bar i prividno formirana, te izvršne vlasti. Ali, sve je naglo stalo, a zenička sedmorka danas izgleda kao rasut teret…

Odmah nakon najave brze uspostave vlasti, krenule su zakulisne licitacije i trgovina. Prvi je potez povukao Nezavisni blok koji je najavio da bi ova stranka trebala kandidirati premijera jer, osim SDP-a koji ima šest, s pet zastupnika imaju najviše mandata u Skupštini ZDK. Bar su tada tako mislili!

Neformalni lider koalicione sedmorke, SDP, nedugo zatim dao je do znanja da će ova stranka ponuditi mandatara Vlade ZDK jer, nakon SDA, koji nije u igri, ima najviše osvojenih mandata. 

Nezadovoljstvo se jasno iskazalo kroz formiranje podblokova unutar navodno jedinstvenog bloka sedam stranaka.

Nedugo nakon formiranja Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka), formiran je još jedan blok (A-SDA, SBB i SBIH) koji je po broju zastupnika (sedam) nadmašio Nezavisni blok Fuada Kasumovića!. Tako je Kasumovićev bok s druge, pao na treću poziciju, te bi mu u novoj vlasti mogle pripasti samo mrvice. Tim prije što postoji realna mogućnost da se jedan zastupnik Nezavisnog bloka priključi drugorangiranom boloku A-SDA, SBB i SBIH.

Onda je na scenu stupila SDA, odnosno lider ove partije Bakir Izetbegović, koji se sastao s Kasumovićem na „tajnoj večeri“ i navodno mu obećao premijersku poziciju u Vladi Ze-Do kantona, koju bi formirale tri stranke – SDA (11), Nezavisni blok (5) i HDZ (3).

Upitno je, međutim, je li Izetbegović iskreno pregovarao s Kasumovićem, ili samo želio unijeti pometnju na zeničku političku pijacu koju je kreirao SDP u pokušaju da od izbornog gubitnika postane izborni pobjednik. 

(S.B.)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close