Zašto nam je potrebno državno ministarstvo poljoprivrede?

U okviru projekta “Zašto nam je potrebno državno ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH”, Savjet za zelenu gradnju/Green Council Sarajevo organizirao je jučer u Foči konsultativni sastanak na kojem su prezentirani preliminarni rezultati istraživanja o ekonomskim, socijalnim i ostalim posljedicama neuspostavljanja potrebnih poljoprivrednih institucija  u BiH.

Predsjednica Green Councila Sanela Klarić izjavila je za Fenu da su sastanku prisustvovali predstanici općina Foča i Ustikolina, kao i predstavnici udruženja poljoprivrednika i udruženja žena, koja su učestvovala u konstruktivnoj raspravi o ovoj problematici.

Naglasila je da sastanak nije rezultirao donošenjem konkretnih zaključaka jer u Republici Srpskoj nema političke volje za stvaranje novih struktura na državnom nivou, ali da je zajednička ocjena da su promjene potrebne jer je situacija kritična, te da je neophodno jačati postojeće strukture, posebno Sektor za poljoprivredu, ishranu i ruralni razvoj pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Istanuto je da kapaciteti i ingerencije tog sektora trebaju biti ojačani da bi on u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji mogao preuzeti veliku i komleksnu ulogu u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja”, rekla je Klarić. Dodala je da je istraživanje koje je prezentirano na današnjem sastanku pokazalo da je aktivnosti koje je u ovoj oblasti Bosna i Hercegovine realizirala za 12 godina Hrvatska realizrala za 12 mjeseci.

“Ogromni su gubici u vremenu zbog nepostojanja političke volje za ozbiljnije pomake u ovom sektoru i to je ono što je osvijestilo i ljude u Republici Srpskoj, posebno iz nevladinog sektora, da podrže naš projekt i dijalog o ovoj temi da bi se iznašlo rješenje”, tvrdi Klarić.

Potcrtala je da Bosna i Hercegovina već 12 godina odbija sredstva iz evropskih fodnova jer nije spremna za njihovu realizaciju, te da su se svi učesnici sastanka složili da je potrebno iznaći političku volju za stvaranje jakog državnog tijela koje će kreirati poljoprivredne politike i baviti se carinama, izvozom i monetarnim politikama, jer to i jeste u nadležnosti države.

Sastanku u Foči prethodio je sastanak u Mostaru, a uslijedit će sastanci i u Brčko Distriktu, Banjoj Luci i Zenici. Projekt “Zašto nam je potrebno državno ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH” finansijski podržavaju Centri civilnih inicijativa (CCI), uz tehničku podršku Public International Law & Policy Group (PILG).

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close