BiHPolitika

Zašto institucijama BiH i dužnosnicima nije važan teritorijalni suverentitet na Jadranskom moru?

(Patra) – Pomorsko društvo u Bosni i Hercegovini je osnovano s ciljem postizanja punog suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine te ostvarenje njenih međunarodnih prava mora, a  jasno je da to nije moguće postići bez punog angažmana nadležnih institucija BiH, posebno na primjeni i ostvarenju prava, koja BiH ima na osnovu Konvencije UN o pravu mora (Konvencija).

Nažalost, osim što je BiH postala strankom Konvencije, notifikacijom o sukcesiji 12. januara 1994. godine, nadležne institucije BiH nisu uradile ništa više. Kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te međunarodnih prava mora BiH od strane Republike Hrvatske (RH) su očigledna i dio su njenog zvaničnog zakonodavstva. 

Nebriga o ovim važnim državnim i društveno-političkim pitanjima pokazuje i činjenica da državne institucije (Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih/inozemnih poslova BiH) nisu već više od dvadest godina uradile jednu najobičniju formalnost vezano za član 287. Konvencije, a koji se odnosi na izbor načina rješavanja eventualnih medunarodnih sporova nastalih u vezi tumačenja i/ili primjene Konvencije. Na tu proceduralnu obavezu mi smo Predsjedništvu BiH 16. august 2019. godine uputili inicijativu kao podsjetnik da se obavi ta formalnost iz pomenutog člana  Konvencije, kažu iz Pomorsskog društva BiH..

Do danas nije poznato da su nadležne institucije realizirale ovu obavezujuću formalnost. (vidi pismo https://onedrive.live.com/?cid=A5A16AE8830AD400&id=A5A16AE8830AD400%216667&parId=root&o=OneUp )

Mi građani i članovi Pomorsko društvo u BiH pitamo:

Zar nije važno da BiH ima svoj dio Jadranskog mora, pa i prava mora kao što ima svaka obalna država na svijetu?
Zar zaista političarima u BiH nije važan suverenitet i teritorijalni integritet BiH na Jadranskom moru?
Zar su političari u BiH već prihvatili da neko svojim zakonodavstvom mračnih ideja proglasi svoj državni suverenitet na više od 14 km² morske površine i 24 km obale kopna BiH, te oduzme sva prava mora koja pripadaju BiH?
Zar nakon svega građanima BiH treba da se zasljepljuju oči lažnom floskulom o dobrosusjedskim odnosima?
Konačno, zar je tolerancija postala kukavičluk kod BH političara, pa je izostao otvoren i jasan razgovor i borba za državu BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet, te značajne interese građana BiH?
U vezi navedenog, važna napomena: Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo vanjskih/inozemnih poslova BiH su nedavno dali zvanično mišljenje o nadležnosti Predsjedništva BiH po pitanjima zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u vezi ulaska vojne jedinice za dezinfekciju iz Rusije. Javnost je to mišljenje uvažilo, te pozdravilo dostojanstvene i državničke izjave članova Predsjedništva BiH.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close