BiHPolitika

Obilježen 5. maj, Dan sjećanja na ubijenu djecu tokom opsade Sarajeva

Povodom 5. maja, Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, delegacije svih nivoa vlasti zajedno sa porodicama žrtava, okupili su se danas pred Spomenikom 1.601 ubijenom djetetetu tokom opsade grada.

U ime Grada Sarajeva, cvijeće je položio i odao počast gradonačelnik Abdulah Skaka.

„Ovo spomen-obilježje svjedoči o izgubljenoj mladosti Sarajeva, o ubijenoj djeci tokom najduže opsade jednog grada. Danas bi bili roditelji nove generacije sarajevske djece. Danas bi bili obrazovani ljudi i aktivni učesnici i graditelji svoga grada Sarajeva i domovine Bosne i Hercegovine“, kazao je gradonačelnik Skaka.

Istakao je da ovo mjesto vječnog pomena i znak očuvanja kolektivnog sjećanja na jednu kosmičku tragediju koja se dogodila na kraju 20. stoljeća. „Svjedoči o bezumnom pokušaju da se ubije duh grada koji je od svog postanka uvijek bio posvećen zajedničkom životu“, poručio je Skaka.

Pored predstavnika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., cvijeće su položili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS.

Vlada Kantona Sarajevo je 5. septembra prošle godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

 Zbog pandemije koronavirusa, za Dan sjećanja na ubijenu djecu, planirane prigodne manifestacije se ne mogu održati.

https://www.sarajevo.ba/

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close