Zašto budući lideri podbace na svom putu prema vrhu

Znate o kome govorimo: oni su mladi i talentirani, materijal za buduće čelne pozicije. Ali nešto jednostavno pođe po zlu.

Prema Jim Boltu (osnivaču Bolt Consultinga) pet je razloga zbog čega se to događa:

  • Ego: 53%
  • Prebrzo napredovanje: 36%
  • Orijentiranost samo na sebe: 30%
  • Uzastopni neuspjesi: 29%
  • Stručnost ili uspjeh u samo jednome području: 23%

 

Bolt je do ovog zaključka došao ispitujući o ovom fenomenu 20 lidera u 16 različitih kompanija. Prema njegovom mišljenju, dva najzanimljivija komentara bila su:

“Ako ostvaruju odlične rezultate, ali pritom žrtvuju članove tima ili širu sliku ili ako su fokusirani samo na sebe, prestaju se smatrati osobama koje imaju potencijala.”

“Možda su imali očekivanja o svom usponu u karijeri. Možda su mislili da moraju napredovati brzo i kada je to izostalo izgubili su strpljenje. Sami su sebe doveli u zabludu.”

Ali ovo nisu jedini razlozi zbog kojih talenti ‘ispadnu iz igre’. Neki moraju poraditi na vještini poticanja drugih da ostvaruju dobre rezultate, umjesto što su fokusirani sami na sebe, kaže Kellye Whitney u članku za Talent Management.

Osoba s kojom je teško upravljati, koja je pametna i agresivna puno će prije ostvariti odlične rezultate, ali ako ne nauči kontrolirati svoju narav i uvažavati druge ljude i graditi s njima veze, kreće put nizbrdo.

Whitney kaže: “Često vidimo mlade ljude koji su radi postizanja dobrih rezultata u ranoj fazi razvoja karijere ostvarili promaknuće. To je trenutak u kojem njihovi lideri ‘podignu ljestvicu’. Tada postaje manje bitna sposobnost ostvarivanja dobrih rezultata, a naglasak se stavlja na kvalitetu rada s drugima. Sposobnost vođenja timova postaje najvažnija stvar.”

Naravno, identificiranje uzroka ‘pada’ je jedno, ali kako posrnule talente vratiti na pravi put? Kada je ovo pitanje postavio grupi od 20 lidera, Bolt je dobio sljedeće odgovore:

 

  • Treba ih suočiti s činjenicama i problemima
  • Uključiti coacha ili mentora koji će ispraviti nepoželjno ponašanje
  • Razmisliti o dodjeli druge radne pozicije

 

Za Bolta, ovo su očekivani odgovori: “Zagovaram stil vođenja u kojem se na problem ukazuje čim se razvije. Nepoželjno ponašanje potrebno je identificirati i ublažiti odmah, argumentirajući to činjenicama, konkretnim primjerima i preporukom ponašanja koje bi bilo prikladnije.

MojPosao

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close