Zaštitite dijete od duhanskog dima

Koliko puta ste samo bili u situaciji da boravite u prostoriji gdje nekoliko ljudi puši, a vi, iako ne pušite, imate osjećaj kao da ste popušili nekoliko cigareta.

Treba da znate da iako niste pušili vi ste bili pasivni pušač. Udisanje dima cigareta drugih pušača, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme vašem djetetu.

Postoje dva izvora dima kod pasivnog pušenja. Glavni izvor je dim koji pušač izdiše, a sporedni je onaj koji izlazi iz cigare koja gori. Ukoliko vi, drugi članovi vaše porodice, vaši prijatelji ili komšije pušite u istoj prostoriji u kojoj je vaše dijete ono će sigurno biti izloženo dimu i udisat će ga. Dim se zadržava u prostoriji i u narednih 4-5 sati, ulazi u zavjese, odjeću i zidove. Bebe i mala djeca imaju male disajne puteve, brže dišu i imaju nedovoljno razvijen imuni sistem tako da za isto vrijeme udahnu mnogo više dima od odraslih i podložniji su štetnim uticajima hemikalija iz cigaretinog dima.

Istraživanja su pokazala da bebe, djeca i tinejdžeri, koji su često izloženi dimu cigareta, imaju povećani rizik od mnogih bolesti. Pasivno pušenje može izazvati ozbiljne probleme respiratornog sistema vaše bebe, kao i ubrzani rad srca. Ako roditelji puše tokom trudnoće i nastave nakon rođenja djeteta ovaj rizik se uvećava, a ako oba roditelja puše on se udvostručuje.

Djeca, koja su pasivni pušači bit će sklonija bronhitisu, meningitisu, astmi, upali pluća, leukemiji, angini, imat će probleme s osjećajem mirisa i česte upale krajnika. Također je vrlo vjerovatno da će imati problem s ponašanjem i učenjem. Šanse da će u pubertetu početi da puši se udvostručuju. Najbolji način da zaštitite vaše dijete od štetnog uticaja cigareta je da, ako ste pušač, prestanete da pušite i time ujedno budete neko na koga će dijete da se ugleda.
Takođe je bitno da se u prostorijama u kojima vaše dijete često boravi, ne puši. Ukoliko vam je teško da prestanete da pušite, radite to napolju, ili u posebnoj prostoriji gdje vaše dijete ne ulazi. To isto zahtijevajte i od drugih članova porodice, vaših prijatelja i komšija. Nemojte pušiti ni u autu u kom vozite vaše dijete. Nije dovoljno što otvorite prozor na vratima jer ga tako nećete zaštiti od štetnog uticaja dima. Insistirajte na ovim i pridržavajte ih se i sami.

Izvor: superdete.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close