Zaštita domaćih proizvođača farmaceutskih proizvoda

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Smjernice za zaštitu domaćih proizvođača farmaceutskih proizvoda. Zaključeno je da se kod nadležnih državnih organa Bosne i Hercegovine pokrene inicijativa za poduzimanje zaštitne mjere u cilju zaštite domaće proizvodnje.
Prema odredbama Sporazuma o izmjenama i pristupanju CEFTI 2006, opće zaštitne mjere predviđaju mogućnost „da BiH, u odgovarajućoj situaciji, preduzme zaštitne mjere u slučaju prekomjerenog uvoza određenog proizvoda.
U ovom slučaju mjera se uvodi na uvoz određenog proizvoda bez obzira na porijeklo. Uslovi za provođenje zaštitnih mjera ispunjeni su prouzrokovanjem ozbiljne štete domaćim proizvođačima i ozbiljnim poremećajima u sektoru privrede. Ukupan uvoz lijekova u zadnje tri godine u Tuzlanskom kantonu kretao se od 57.310.786 KM do 62.361.726 KM ili oko 83% ukupne potrošnje.
Učešće uvezenih lijekova u potrošnji se povećava iz godine u godinu, dok se učešće domaćih smanjuje. Fondovi zdravstvenih osiguranja preko esencijalnih listi stimuliraju potrošnju lijekova uvoznog porijekla (80%) i oko 20 % lijekova koji su domaćeg porijekla.
Neselektivnom podrškom data je prednost stranim proizvođačima u odnosu na domaće jer lokalne i državne vlasti do sada nisu vodile brigu o poticanju lančane proizvodnje, povećavanju budžetskih prihoda po osnovu smanjenja uvoza, održavanju i povećavanju zaposlenih u farmaceutskoj industriji te kompenziranju dampinških cijena. S druge strane domaći proizvođači posjeduju kapacitet da zadovolje više od 100 % potreba za generičkim lijekovima, te dodatne kapacitete za izvoz.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close