Njemačka: BIH, Srbija i Makedonija “sigurne zemlje porijekla”

Njemačka štampa piše, između ostalog, o razlozima zbog kojih je njemačka vlada odlučila da BiH, Srbiju i Makedoniju proglasi sigurnim zemljama, prenosi Radio Deutsche Welle.

(DW.DE)

Njemačka Vlada želi proglasiti BiH, Srbiju i Makedoniju „sigurnim zemljama porijekla“ kada je riječ o pravu na azil. Ovo predviđa prijedlog zakona ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maiziera u koji je imao uvid Tageszeitung.

“U Srbiji, BiH, Makedoniji nema ni protjerivanja i mučenja, kao ni samovoljnog nasilja”, navodi se u prijedlogu zakona.

Unatoč tome je broj zahtjeva za izdavanjem azila iz ove tri države jako porastao od 2009. godine, odnosno 2010. godine kada su ukinute vize za građane ovih zemalja koji putuju u EU. Tako je 2009. godine podneseno oko 700 zahtjeva za azil, a 2013. godine oko 20.000. Time broj zahtjeva za izdavanjem azila iz Srbije, BiH, Makedonije čini petinu svih zahtjeva za izdavanjem azila u Njemačkoj. Stoga je ubrzana prerada tih zahtjeva neophodna.

Organizacija „Pro Asyl“ kritizira ovaj prijedlog zakona kao „znatno manjkav“. Prema navodima ove organizacije izvještaji o socijalnom izoliranju Roma se ignoriraju. S druge strane njemačka vlada navodi „da diskriminacija i socijalno izoliranje doduše mogu predstavljati bitne grubosti, ali su one rijetko povezane sa protjerivanjem i nanošenjem ozbiljne štete koja je definirana pravom na sticanje azila“.

Kada je jedna država zakonski označena kao „sigurna država porijekla“ onda važi pretpostavka da su zahtjevi za izdavanjem azila neosnovani. Izbjeglice ipak imaju mogućnost da ovu pretpostavku obore u pojedinačnom slučaju. Njemačka vlada zbog toga naglašava da će i u budućnosti „uvijek“ biti provjera svakog pojedinačnog slučaja“, piše Tageszeitung.

Sueddeutsche Zeitung piše o istoj temi i navodi da su organizacije „Pro Asyl“ i njemački Institut za ljudska prava protiv konstrukcije „sigurne zemlje porijekla.“ „Pro Asyl smatra da u ove tri zemlje postoje teške povrede ljudskih prava, korupcija, povrede slobode štampe i pravosudne strukture koje ne funkcioniraju. Romi su znatno diskriminirani i izolirani na taj način da je njihova egzistencija ugrožena. Nasilje protiv žena i napadi na homoseksualce nisu rijetkost, navodi ova organizacija.

Institut za ljudska prava smatra da su Romi izloženi egzistencijalnoj ugroženosti.

“Paušalna tvrdnja da u ovim državama nema progona znatno stavlja do znanja da njemačka vlada ne uzima u obzir ozbiljno činjenično stanje kada je riječ o diskriminaciji”,  izjavila je Petra Follmar-Otto, rukovoditeljica Odjela za politiku ljudskih prava pri Institutu za ljudska prava, piše Sueddeutsche Zeitung.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close