Zaređena šestorica đakona Vrhbosanske nadbiskupije

Na prvu nedjelju Došašća, 2. prosinca tijekom svečanog Misnog slavlja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je šestoricu bogoslova za đakone Vrhbosanske nadbiskupije: Ivana Butuma iz župe Uzašašća Gospodinova Novi Travnik, Marka Jukića iz župe sv. Ivana Krstitelja Lug Brankovići kod Žepča, Branka Jurića i Ivana Karaču iz župe Presvetog Srca Isusova Prozor, Marina Marića iz župe Svete Obitelji Kupres i Damjana Soldu iz župe Srca Marijina Skopaljska Gračanica kod Bugojna.

Na početku Mise kardinal Vinko Puljić pozdravio je 41 svećenika u koncelebraciji među kojima na osobit način poglavare i profesore Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa koji su odgajali i učili novozaređene đakone odnosno buduće svećenike. Pozdravio je i obitelji i rodbinu ređenika koji su za ovu prigodu došli iz njihovih rodnih župa.

Pozdrav je uputio i redovnicama te bogoslovima Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ iz Sarajeva kao i sjemeništarcima iz Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku i svim ostalim vjernicima u katedrali kao i svima koji su Misu pratili putem valova Radija Marije, Radija Kupresa i Radija Herceg-Bosne koji su izravno prenosili Misno slavlje.

Nakon što je nedavno zaređeni đakon Banjolučke biskupije vlč. Marko Stojčić otpjevao misni evanđeoski odlomak, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Marko Zubak predstavio je kardinalu Puljiću svakog od šestorice kandidata i zamolio ga da im podijeli red đakonata jamčeći da ih „kršćanski put koji je pitan i odgovorne osobe koje su izrazile svoje mišljenje smatraju dostojnim“.

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić najprije se obratio roditeljima, braći, sestrama, rodbini i župljanima ređenika pojašnjavajući da novi đakoni svetim ređenjem postaju biskupovi bliži suradnici, ali i služitelji oltara i evanđelja.

“Svjesni smo da je svako zvanje izmoljeno i da je ono dar. Nitko od nas nije zaslužio taj dar da Krista izbliza slijedi i služi Kristu služeći najveće svetinje. Zato danas želimo reći: hvala svima koji su molili i izmolili ova zvanja. Hvala vama, roditelji, koji ste ih na ovaj svijet donijeli. Siguran sam da ih niste samo onako pustili u svijet nego da ste ih srcem i vjerom pratili da rastu, zriju i ostvare se u životu“, kazao je kardinal Puljić pozivajući roditelje ređenika ali i sve molitelje za zvanja da ne prestanu moliti za nove ređenike kako bi u ovim vremenima istinski budu služitelji oltara, djelitelji Krista ljudima, navjestitelji evanđelja i svjedoci vjere. „Potrebni su nam istinski molitelji koji će nam izmoliti, kako reče Isus, da Gospodar žetve pošale radnika u žetvu svoju – radnika koji će oduševljeno hoditi za Kristom”, kazao je kardinal Puljić pozivajući da svaka obitelj makar jednom dnevno molitvom “Zdravo Marijo” moli za svete svećenike.

Kardinal Puljić je potom ukazao na važnost svetih svećenika o čemu su se mnogi mogli osvjedočiti i tijekom nedavnoga rata kada su brojni svećenici, unatoč raznim opasnostima, ostali sa svojim vjernicima.

“Važno je imati pastira u svojoj sredini; svećenika koji će naviještati, hraniti vjernike riječju Božjom i tijelom Kristovim”, kazao je kardinal Puljić.

Potom se obratio ređenicima koji su krenuli putem svećeništva ističući kako je važno da vrijeme, koje tako brzo prolazi, bude ispunjeno vrijeme. Potaknuo ih je da se na svećeništvo ozbiljno spremaju radom i vježbanjem u kreposti te svoju ljudskost osposobe kako bi bili strpljivi ljudi plemenita srca koji u vjeri žive svoj život. Pozvao ih je da rastu u vjeri i da se ne boje života ističući da nisu sami sebe izabrali nego da ih je Krist izabrao koji ih prati i u kojeg trebaju staviti svoje pouzdanje.

Kardinal Puljić je uputio riječi zahvalnosti i odgojiteljima i profesorima za strpljivo nastojanje i rad oko odgoja svećeničkih kandidata napominjući da mu je iz vlastitog odgojiteljskog iskustva poznato, koliko je htijenja mara potrebno da bi se uistinu pomoglo mladim ljudima da stasaju i izrastu u zrele osobe. „Hrabrim vas da posebno u ovoj Godini vjere budete ovim mladim ljudima svjedoci vjere. Dok naviještate, zračite svetom teologijom koju tumačite i prenosite“, rekao je kardinal Puljić.

„Ovaj trenutak je odlučujući trenutak i prekretnica u vašem životu – i za vas i za mene. Međutim, to činimo iz povjerenja prema Kristu. Ako On u nas ima povjerenja, neka ovaj čin bude odgovor na to Božje povjerenje“, kazao je kardinal Puljić ređenicima pozivajući ih da povjeruju Isusu i Njemu se predaju, prihvate ga te zrače Njegovom osobom služeći u mjesnoj Crkvi zajedno s njim kao biskupom i svim svećenicima. Pojasnio je i pojedine čine u obredu ređenja te ih pozvao da vole Crkvu vrhbosansku i da, življenjem vjere kao mladi ljudi, oduševljavaju ostale mlade za život u vjeri.

Nakon propovijedi kandidati za ređenje izrazili su svoju spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova i poštovanje i poslušnost vrhbosanskom nadbiskupu. Dok je cijela zajednica molila litanije Svih svetih, đakoni su ležali prostrti na tlo, nakon čega je kardinal Puljić položio ruke na svakog od kandidata te izmolio posvetnu molitvu. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Vlč. Ivana Butuma obukao je župnik župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika vlč. Stipo Knežević, vlč. Marka Jukića župni vikar iz Žepča vlč. Goran Kosić, vlč. Ivana Karaču prozorski župnik i dekan preč. Franjo Ivandić, vlč. Marina Marića župnik iz Kupresa vlč. mr. Marko Tomić, vlč. Damjana Soldu ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ vlč. dr. Šimo Maršić, a vlč. Branku Jurića u oblačenju je pomogao njegov rođeni brat svećenik Dragan. Na kraju su đakoni primili evanđelistar iz ruku kardinala Puljića te s njim izmijenili poljubac mira i potom služili kod oltara.

Ceremoniju je vodio mons. mr. Tomo Knežević, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, dok je tijekom Mise pjevao Bogoslovski zbor „Stjepan Hadrović“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Za đakone su zaređeni:

Ivan Butum, sin Ivice i Marice, rođ. Stanišić, rođ. 21. lipnja 1988. u Travniku; kršten 7. srpnja 1988. u župi Rankovići; krizman je 26. svibnja 2002. u Novom Travniku gdje je i završio opću gimnaziju. Među kandidate za đakonat i prezbiterat primljen je 25. ožujka 2010. Službu lektorata primio je 25. ožujka 2011., a službu akolitata 26. ožujka 2012. Diplomirao je 6. studenoga 2012. na KBF-u u Sarajevu.

Marko Jukić, iz župe sv. Ivana Krstitelja Lug-Brankovići – Žepče. Sin je Nike i Ljubice, rođ. Matković, rođ. 9. veljače 1989. u Doboju, kršten 26. veljače 1989. u župi Radunice; krizman je 06. srpnja 2003. u Lug Brankovićima. Sjemenište je završio u gimnaziji „Petar Barbarić“ u Travniku. Među kandidate za đakonat i prezbiterat primljen je 25. ožujka 2010. Službu lektorata primio je 25. ožujka 2011., a službu akolitata je primio 26. ožujka 2012. Na KBF-u u Sarajevu diplomirao je teologiju 6. studenoga 2012.

Branko Jurić je sin Slavka i Anice, rođ. 8. listopada 1988. u Prozoru, kršten 12. studenoga 1988. u Prozoru, krizman je 3. svibnja 2003. u Prozoru. Sjemenište je završio u gimnaziji „Petar Barbarić“ u Travniku. Među kandidate za đakonat i prezbiterat primljen je 25. ožujka 2010. Službu lektorata primio je 25. ožujka 2011., a službu akolitata 26. ožujka 2012. Diplomirao je na KBF-u u Sarajevu, 6. studenog 2012.

Ivan Karača, dolazi iz župe Presv. Srca Isusova u Prozoru. Sin je Domina i Anđe, rođ. 6. siječnja 1988. u Mostaru, kršten 7. veljače 1988. u župi Uzdol; krizman je 6. svibnja 2001. u Prozoru. Sjemenište je završio u gimnaziji „Petar Barbarić“ u Travniku. Među kandidate za đakonat i prezbiterat primljen je 25. ožujka 2009. Službu lektorata primio je 25. lipnja 2010., a službu akolitata 25. ožujka 2011. Sada pohađa pastoralnu godinu na KBF-u u Sarajevu.

Marin Marić dolazi iz župe sv. Obitelji Kupres. Sin je Ivana i Luce, rođ. 29. kolovoza 1987. u Mostaru, kršten 18. listopada 1987. u katedrali Mostar., krizman je 15. lipnja 2003. u Kupresu, gdje je i završio srednju školu. Među kandidate za đakonat i prezbiterat primljen je 25. svibnja 2010. Službu lektorata primio je 25. ožujka 2011., a službu akolitata 26. ožujka 2012. Sada pohađa pastoralnu godinu na KBF-u u Sarajevu.

Damjan Soldo dolazi iz župe Srce Marijino Skopaljska Gračanica – Uskoplje, sin je Josipa i Željke, rođ. Batinić, rođ. 27. ožujka 1986. u Travniku, kršten 2. svibnja 1986. u Skopaljskoj Gračanici, gdje je i krizman 2. svibnja 2001. Sjemenište je završio u gimnaziji „Petar Barbarić“ u Travniku. Među kandidate za đakonat i prezbiterat primljen je 11. travnja 2009. Službu lektorata primio je 25. ožujka 2010., a službu akolitata 25. lipnja 2010. Diplomirao je 18. lipnja 2012. na KBF-u u Sarajevu.

KTABiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close