Započeo IV. pravoslavno-katolički forum

Minsk (Bjelorusija) – Započeo IV. pravoslavno-katolički forum

Molitvom za mir u Europi i u Ukrajini u kripti crkve – spomenika svih svetih i nevinih žrtava domovine Minska, u popodnevnim satima 2. lipnja 2014. započeo je s radom IV. Europski pravoslavno-katolički forum, stoji u Priopćenju za javnost Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Na spomenutom Forumu kao član katoličke delegacije sudjeluje i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

U Minsku, glavnom bjeloruskom gradu, više od 35 predstavnika pravoslavnih Crkava prisutnih u Europi i europskih biskupskih konferencija s oduševljenjem su prihvatili poruke koje su im uputili na početku radnog susreta Njegova Svetost ekumenski patrijarh Bartolomej i Sveti Otac papa Franjo. Podsjećajući na njihovo nedavno apostolsko hodočašće u Svetu Zemlju i na njihov zagrljaj u Jeruzalemu 25. svibnja, dvojica poglavara Crkava htjeli su izraziti svoje poštovanje za inicijativu Foruma, u njegovom četvrtom izdanju, s ciljem produbljivanja uloge kršćanskih Crkava u promicanju ljudskih i kršćanskih vrijednosti u sadašnjem europskom društvu .

Delegati Crkava u Europi saslušali su pozdrave civilnih i crkvenih bjeloruskih predstavnika, a na poseban način dobrodošlicu u ime predsjednika Republike Bjelorusije i pozdrav patrijarhalnog egzarha cijele Bjelorusije koji je domaćin susreta, mitropolita Minska i Slutska Pavela, i počasnog patrijarhalnog egzarha mitropolita Filareta, zatim pozdrave mitropolita Hilariona iz Volokolamska, predsjednika Odjela za vanjske crkvene odnose Moskovskog patrijarhata, mons. Alexandra Kaszkiewicza, biskupa iz Grodna i predsjednika Bjeloruske biskupske konferencije, te mons. Tadeusza Kondrusiewicza, nadbiskupa Minsk-Mogileva, i dvojice supredsjedatelja Foruma mitropolita Gennadiosa sasimskog Ekumenskog patrijarhata i kardinal Petera Erdöa, predsjednik CCEE-a.

U utorak ujutro, 3. lipnja u Palači neovisnosti, novoj nedavno otvorenoj predsjedničkoj zgradi, sudionici su susreli predsjednika Republike Bjelorusije njegovu ekscelenciju Aleksandra Lukašenka koji je snažno želio i podupirao održavanje Foruma u Minsku. U svom govoru predsjednik Republike Bjelorusije zahvalio je mjesnim Crkvama za njihovo snažno zauzimanje u očuvanju i promicanju kršćanskih vrijednosti utemeljenih na ozračju mira i suradnje, također s državnim strukturama, koje se osjeća u zemlji Bjelorusiji. (Službeno priopćenje sa susreta dostupno je na ruskom i engleskom jeziku na web stranici predsjednika Bjelorusije: http://president.gov.by/en/.

U utorak, 3. lipnja poslijepodne, u radnom dijelu susreta, između ostalog, predviđena su uvodna izlaganja na temu susreta: Religije i kulturne raznolikosti: izazovi za kršćanske Crkve Europi, a izlaganja će iznijeti dvojica supredsjedatelja Foruma mitropolit Gennadios sasimski Ekumenskog patrijarhata i kardinal Peter Erdö, predsjednik CCEE-a.

Susret u Minsku bio je moguć zahvaljujući i dugogodišnjem iskustvu Kršćanskog odgojnog centra „Sveti Metoda i Ćiril“ (http://www.inst.bsu.by/en) čije se veliko iskustvo u organiziranju ekumenskih projekata pokazalo vrlo korisnim i koje vodi mitropolit Filaret, aktualni počasni patrijarhalni egzarh cijele Bjelorusije.

Rad Foruma bit će završen u popodnevnim satima u četvrtak, 5 lipnja javnim predstavljanjem završne poruke koje će biti otvoreno za novinare u Victoria Olimp Hotelu (Pobediteley Avenue 59, 220035 Minsk). Inače, popodnevni sati u četvrtak, 5. i petak 6. lipnja bit će posvećeni posjetima pojedinih lokalnih zajednica i odlascima sudionika.

Popis sudionika i teme koje će biti razmatrane tijekom susreta zajedno s fotografijama dostupni su u rubrici ‘calendario’ na web stranici CCEE-a (www.ccee.eu).

Prvi Europski pravoslavno-katolički forum održan je od 11. do 14. prosinca 2008. u Trentu u Italiji na temu: Obitelj: dobro za čovječanstvo. Kao jedan od 7 katoličkih stručnjaka za katoličko-pravoslavne odnose na Forumu sudjelovao je i dr. don Tomo Vukšić, profesor na Katolipčkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, koji je, pod aspektom obitelj u Božjem planu stvaranja, govorio na temu: „Odgovor obitelji u Bosni i Hercegovini na Stvoriteljev plan“.

Drugi Europski katoličko-pravoslavni forum održan je na otoku Rodosu u Grčkoj od 18. do 22. listopada 2010. na temu: Odnos Crkva – Država. Na susretu je sudjelovao i pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar.

Treći Forum održan je u Lisabonu u Portugalu od 5. do 8. lipnja 2012. na temu: „Ekonomska kriza i siromaštvo. Izazovi za današnju Europu“. Na ovom Forumu također je sudjelovao pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar.

Radovi sa spomenutih prethodnih Foruma objavljeni su u tri sveska Editrice Dehoniane u nizu publikacija Oggi e Domani (Danas i sutra).

ktabkbih.net/

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close