Započela Međunarodna radna akcija volontera na Bosanskim piramidama

Peta Međunarodna radna akcija volontera, „MRAV – Bosanske piramide 2014“, u organizaciji Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, počinje danas u Visokom. Aktivnosti na arheološkim lokacijama će trajati u periodu od 1. juna do 21. septembra. 

(APBPS)

Volonteri će, pod stručnim nadzorom arheologa, geologa, antropologa i geofizičara Fondacije, s velikim entuzijazmom raditi u podnožju Bosanske piramide Sunca, Bosanske piramide Mjeseca te na čišćenju postojećih prahistorijskih podzemnih tunela „Ravne“.

Zahvaljujući stotinama volontera sa šest kontinenata bosanske piramide su postale najaktivnija arheološka lokacija na svijetu. Ove godine radit će se u osam smjena koje traju po 14 dana. U tom periodu volonteri imaju arheološki trening, obilaze lokacije te aktivno rade na novim otkrićima. To je jedini slučaj u svijetu da neprofesionalci imaju šansu da svojim radom mijenjaju knjige historije. Dob volontera je od 8 do 80 godina, a među njima su inžinjeri, ljekari, arheolozi, forenzičari, studenti, domaćice, penzioneri, istraživači, saopćeno je iz Fondacije.

Nova otkrića u podzemnoj mreži tunela i prostorija koja se u ovom trenutku prostire na 1.250 metara dužine, te energetska svojstva bosanskih piramida svake godine privuku nekoliko desetina hiljada posjetilaca. Sezona završava u septembru organizacijom međunarodne naučne konferencije na kojoj se prezentiraju geofizičke analize, radiokarbonska datiranja i testiranja uzoraka betona i vode s piramida. Također, u saradnji sa Zavičajnim muzejom, bit će organizirana izložba pronađenih artifakata.

U protekle četiri godine u Visoko je došlo oko 1.500 volontera koji su postali ambasadori Bosne i Hercegovine u svijetu, mijenjajući imidž naše zemlje nabolje, navodi se u saopćenju Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida sunca”.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close