Zapadne zemlje Putinu nudi Krim ako prizna nezavisnost Kosova

Zapad namjerava da pred predsjednika Rusije izađe sa jasnom ponudom. Dozvoliće mu da nakon nadgledanog referenduma na Krimu primi tu oblast u Rusku Federaciju, ali Putin zauzvrat mora da prizna nezavisnost Kosova.

Trgovina! Zapadne zemlje spemne su da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu daju Krim, a od njega zauzvrat traže da prizna Kosovo, piše austrijski “Der Standard”.

Kako navodio taj list, Zapadne diplomate namjeravaju da pred predsjednika Rusije izađu sa jasnom ponudom. Oni će mu dozvoliti da nakon nadgledanog referenduma na Krimu, koji se održava 16. marta, primi u sastav Ruske federacije tu ukrajinsku oblast.

S druge strane, Rusija mora da prizna Kosovo kao državu, odnosno da prihvati volju stanovnika takozvane države Kosovo za samoopredjeljenjem.

Austrijski list navodi u daljem tekstu da je u današnjem svijetu jedna stvar potpuno jasna: svako ko na pokazivanje moći reaguje pozivajući se na međunarodno pravo u startu izgubio.
“Der Standard” napominje da je cilj Zapada da uspostavi stabilnost u Ukrajini, koja bi trebala da postane zapadno orijentisana zemlja.

Izvor: ATV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close