Zanimljivosti o Danu žena koje možda niste znali

Međunarodni dan žena slavi se 8. marta u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Iako se slavi još od davne 1910. godine, ima nekih stvari koje su manje poznate o ovom danu.

– U staroj Jugoslaviji, žene su dobijale cvijeće od firmi na Dan žena, i mogle su da idu kući ranije

– Uprkos tome kako se ophode prema ženama, u Avganistanu je ovo nacionalni praznik.

– Pored njih, Osmi mart kao nacionalni praznik proslavlja se i u Jermeniji, Azarbejdžanu, Bjelorusiji, Kambodži, Kubi, Gruziji, Gazakstanu, Girgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Crnoj Gori, Rusiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ugandi, Ukraini, Uzbekistanu, Vijetnamu i Zambiji.

– Kina, Madagaskar i Nepal specifični su po tome što je kod njih ovo nacionalni praznik samo za žene. Muškarci normalno rade.

– Srbija, Hrvatska, Čile, Kameron, Bugarska i BiH ovaj dan ujedno proslavljaju i kao Dan majki, ali nije neradan.

– “Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. Reći NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu” jedna je od poruka koje je mogla da se nađe na čestitkama za Dan žena u SSSR.

– U Srbiji se Dan žena obilježava od 1914. godine, i svake godine imamo niz manifestacija.

– Sovjetska Rusija bila je prva država koja je 8. mart obilježila crvenim slovom u kalendaru 1917, a neradni dan postao je 1965. godine.

– Ujedinjene nacije 8. mart su zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

– Novi Zeland je prvi u istoriji ženama dao pravo glasa 1893. godine. Jugoslavija je to učinila 57 godina kasnije, a Ujedinjeni Arapski Emirati su posljednja država koja je to uradila, i to 2006. godine.

– Najuticajnija žena svih vremena po izboru časopisa “Time” bila je Jane Addams, američka pacifistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir.

– U Mozambiku se Dan žena proslavlja 7. marta, kao znak sjećanja na smrt nacionalne heroine i prve žene prvog predsjednika te države Samore Mašela, Žozine Mašel, 1971. godine.

– U Južnoafričkoj republici, Dan žena obilježava se 9. avgusta, u znak sjećanja na 1956. godinu, kada je nekoliko hiljada crnoputih žena organizovalo marš protiv režima u Pretoriji, koje su vlasti na surov način razbile.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close