Zakonska diskriminacija u 80 općinskih izbornih komisija

Koalicija ‘Pod lupom’ nastavlja monitoring predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini sa 42 dugoročna posmatrača koja su trenutno raspoređena širom zemlje. Prema podacima sa terena, dva mjeseca prije održavanja Općih izbora 2014 od 142 općinske izborne komisije (OIK) nije u potpunosti formirano njih pet, i to u Bratuncu, Čapljini, Čeliću, Krupi na Uni i Kupresu (RS).

Kašnjenja u formiranju OIK-a prisutna su iako su komisije trebale do sada obaviti niz aktivnosti poput objave privremenih biračkih spiskova, određivanja vrste i broja biračkih mjesta, te dodjeljivanje mjesta u biračkim odborima političkim subjektima. Rok za određivanje broja i vrste biračkih mjesta bio je 8. august. Do propisanog roka 130 OIK-a odredile su broj i vrstu biračkih mjesta, dok ostalih 12 to nije učinilo, za što su Izbornim zakonom BiH predviđene novčane kazne u rasponu od 200 do 1.000 KM.

Koalicija podsjeća da je posljednjim izmjenama Izbornog zakona predviđeno da svaka općinska izborna komisija i birački odbor u svome sastavu moraju imati 40 posto manje zastupljenog spola.

Za 80 općina gdje Zakon predviđa tri člana OIK-a, ovu odredbu je teško ispoštovati, no zabrinjavajuće je da postoji 7 komisija u kojima se ne nalazi ni jedan pripadnik manje zastupljenog spola.

Isto tako, u 10 općinskih izbornih komisija gdje broj članova OIK-a omogućava sprovedbu zakona, nije ispoštovana ravnopravnost spolova i to na štetu žena (Vitez, Foča, Čajniče, Istočni Stari Grad, Konjic, Ugljevik, Lopare, Teočak, Zvornik i Bratunac).

Tokom jula posmatrači Koalicije nisu primijetili veće promjene u prijavama i odjavama prebivališta, u smislu drastičnog povećanja odnosno smanjenja broja birača u svrhu utjecaja na izborni rezultat.

Dugoročni posmatrači su zabilježili pet događaja na terenu koji se mogu okarakterizirati kao predizborna kampanja u vremenskom periodu kada ona nije dozvoljena. Koalicija je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) uputila dokumentaciju za jedan slučaj gdje postoji sumnja u kršenje pravila i propisa u pogledu vođenja predizborne kampanje prije njenog zvaničnog
početka.

Koalicija nastavlja sveobuhvatne aktivnosti na upoznavanju javnosti sa kampanjom nestranačkog nadgledanja predstojećih izbora. U tom smislu održano je više od 400 sastanaka sa općinskim izbornim komisijama, nevladinim organizacijama, medijima, predstavnicima političkih subjekata, te drugim akterima izbornog procesa. Istovremeno, Koalicija izražava i
zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa svim tijelima za provođenje izbora, kako sa CIK-om BiH tako i sa skoro svim općinskim izbornim komisijama.

Koalicija za slobodne i poštene izbore – Pod lupom i ovom prilikom poziva građanke i građane BiH da se prijave za nestranačke posmatrače izbornog dana, kao i da prijave eventualne izborne nepravilnosti. To mogu učiniti putem internet stranice podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj 080 05 05 05 sve do 15.septembra, 2014.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close