Zakonima o JMBG-u i državljanstvu ne podstiče se evropski put BiH

Na današnjoj sjednici Prestavničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj su usvojene izmjene i dopune Zakona o JMBG, Stranka demokratske akcije nije promijenila mišljenje jer zastupa stanovište da treba implementirati presudu Ustavnog suda BiH, a ne da se mijenjaju registraciona područja – rekao je zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šefik Džaferović.

Sa izmjenama i dopunama Zakona o JMBG registraciona područja, smatra, potpuno bespotrebno prelaze međuentitetsku liniju po važećem zakonu.

– Izmjene i dopune Zakona o JMBG znače da se , osim naziva gradova i općina, mijenjaju registraciona područja iz one četvrte grupe brojeva JMBG. Ta četvrta grupa je prelazila međuentitetsku liniju, tako da su naprimjer Zvornik i Tuzla bili jedno registraciono podučje, kao i Maglaj i Doboj. To nije trebalo da se mijenja – kazao je Džaferović.

Naglašavajući da sada BiH ima pet registracionih područja u Federaciji BiH, tri u Republici Srpskoj i jedno u Distriktu Brčko, tvrdi da „to od nas Ustavni sud nije tražio“, te da je to “podebljavanje entitetske linije”.

– Kada se posmatra čitav set zakona vidi se da oni vode ka dezintegraciji BiH, a sigurno je da ne vode integraciji BiH, u evropske i evroatlantske integracije – ističe Džaferović.

U tom smilsu, dodao je da Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom po hitnom postupku, koji je, također, bio dio seta današnjih zakona, nije prihvaćen jer ga nisu prihvatile stranke iz Republike Srpske, “pa je očigledno da se ovim zakonima ne podstiče evropski put BiH“.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close