MUSTAFA CERIĆ: Helsinški komitet je irelevantan u misiji borbe za ljudska prava

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić ocijenio je, povodom najave podnošenja krivične prijave protiv Koalicije “1.mart” na čelu s Emirom Suljagićem, da je Helsinški komitet irelevantan u misiji borbe za ljudska prava.

Smatra da predsjednik Helsinškog komiteta Srđan Dizdarević ne samo da nije digao glas protiv nepravde koju provodi Željka Cvijanović protiv Koalicije “1. mart”, već je javno stao na stranu tlačitelja i tako učinio Hesinški komitet irelevantnim u njegovoj misiji borbe za ljudska prava.

– Razumijemo potrebu Srđana Dizdarevića da bude na liniji srpske politike, ali ne prihvatamo da se međunarodna institucija Helsinškog komiteta zloupotrebljva za lične i privatne interese – navodi Cerić u saopćenju za javnost.

Kaže da Dizdarević nije imao potrebu da uime Helsinškog komiteta osudi brutalnost srpske policije nad bošnjačkim ženama i majkama šehida u Kravicama kod Bratunca, ali, dodaje, imao je potrebu da se oglasi i osudi Koaliciju “1. mart” i Emira Suljagića zato što se usudio da se bori za osnovna ljudska prava Bošnjaka u manjem entitetu.

Cerić zaključuje da svaki savjestan i odgovoran čovjek treba da stane na stranu ugroženih, a to su Bošnjaci u manjem entitetu i da osudi pristrasnost i neosjetljivost prema ljudskim pravima Helsinškog komiteta, kojeg predstavlja Dizdarević, stoji u saopćenju Svjetskog bošnjačkog kongresa.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close