Zakon o saobraćaju: Kako smo izgubili 9 miliona

Bosna i Hercegovina je u protekle tri godine izgubila oko devet miliona KM zbog “greške” napravljene izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na bh. putevima, koje su u parlamentu usvojene juna 2010. godine. Tadašnjim izmjenama iz zakona su izostavljeni neki članovi o nepropisnom parkiranju pa je policiji do danas omogućeno da novčano kažnjava samo ostavljanje automobila pored znakova zabrane. Praktično, nemoguće je uručiti prekršajni nalog za parkiranje na trotoarima, zelenim površinama,  na raskrnicama i na svim ostalim mjestima gdje ne postoji znak zabrane.

Predstavnički dom bh. parlamenta u prošli četvrtak, 14. februara, po hitnom postupku je usvojio izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja kojima se ova greška ispravlja. U Domu naroda rečeno je da bi i oni ove izmjene mogli razmatrati i usvojiti na sjednici 26. februara, čime bi one stupile na snagu i policiji odvezale ruke da kažnjavaju nepropisno parkiranje u svim zonama, pišu Nezavisne novine. Prema podacima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), u toku 2009. godine, prije nego što je napravljen propust u zakonu,  u cijeloj zemlji je izrečeno kazni za nepropisno parkiranje u vrijednosti od oko 4,6 miliona KM.

Kolike su finansijske štete greške u zakonu, pokazuje podatak da je u 2012. godini za nepropisno parkiranje izrečeno kazni u vrijednosti svega 981.968 KM. U odnosu na godinu prije intervencije u zakonu, samo u prošloj godini je izgubljeno oko 3,7 miliona KM. U Saobraćajnoj policiji MUP-a Kantona Sarajevo kažu da ovi podaci ne znače da se s godinama poboljšala saobraćajna kultura vozača, nego da nije moguće novčano kazniti parkiranje na svim nedozvoljenim mjestima.

“Izmjenom Zakona o bezbjednosti saobraćaja od sredine 2010. godine izostavljene su novčane kazne za parkiranje na pješačkim zonama i svim drugim mjestima gdje nema znaka zabrane parkiranja. Zato nama vozači uđu vozilima u glavnu gradsku šetnicu Ferhadiju, a mi im ne možemo uručiti prekršajni nalog od 40 KM”, kazao je Fahrudin Hajdarbašić iz Jedinice za sigurnost saobraćaja MUP-a KS, istakvši da problem nastoje riješiti “pauk” službom, čiji su kapaciteti ograničeni.

On smatra da će se započetom popravkom zakona moći uvesti više reda jer vozači sada znaju da mogu parkirati automobile gdje ne bi trebalo pa to i rade. U parlamentu BiH tvrde da oni nisu krivi ni za propust napravljen izmjenom Zakona o sigurnosti saobraćaja u ljeto 2010. godine, ali ni za gubitak novca koji se mogao sliti u budžet od kazni za nedozvoljeno parkiranje. “Osjećam odgovornost kao pojedinac koji je digao ruku za te promjene zakona, ali mi poslanici ne možemo znati sve o predloženim zakonima. Ovaj zakon je ekspertni i ljudi od znanja je trebalo da imaju glavnu riječ, a mi smo vjerovali ljudima iz Ministarstva prometa i komunikacija koji su predložili sporne izmjene”, naglasio je Beriz Belkić, aktuelni poslanik Stranke za BiH, koji je i u prošlom sazivu bio član Predstavničkog doma bh. parlamenta.

Kaže da je generalan problem u BiH to što niko ne prati primjenu usvojenih zakona i ne upozorava na njihove eventualne štetne posljedice. Odgovornom za grešku  u zakonu ne smatra se ni Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, koja je kao i Belkić među najaktivnijim zastupnicima na sjednicama, a bila je i član prethodnog saziva Predstavničkog doma. “Nije ovoliko dugo trebalo čekati da se počne ispravljati greška napravljena izmjenom Zakona o bezbjednosti saobraćaja. Ja sam i tada, 2010. godine, apelovala da neko usaglasi bezbroj amandmana koji su bili uloženi na ovaj zakon i zbog čijeg je ‘preklapanja’ napravljeno još propusta”, rekla je Majkić, takođe optužujući Ministartvo prometa i komunikacija BiH za štetu nastalu u budžetu, pišu Nezavisne novine.

Po njenoj ocjeni, BiH je jedina država u Evropi u kojoj se zakoni samo usvajaju, a izvršna vlast uopšte ne prati njihovu primjenu i ne traži korekcije propusta.

zenicablog

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close