Od 22.-24.02. pojačana akcija kontrole s akcentom na početnike vozače

Od strane Odsjeka za koordinaciju i usmjeravanje bezbjednosti saobraćaja kontinuirano se vrši analiza i prati procjena u oblasti bezbjednosti saobraćaja, posebno kada su u pitanju podaci koji se odnose na broj saobraćajnih nezgoda, posljedice, vrijeme kada se najčešće čine prekršaji i ugrožava bezbjednost saobraćaja, te starosnu dob učesnika koji čine prekršaje i učestvuju u saobraćajnim nezgodama. Izvršenom analizom dnevnih aktivnosti policijskih službenika, utvrđeno je da je nastavljena pojava činjenja prekršaja od strane mladih vozača-početnika i vozača mlađe starosne dobi, što rezultira nastajanjem saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

Činjenje prekršaja se ogleda u tome da vozači mlađe starosne dobi upravljaju vozilima:

– pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava,
– brzinom većom od dozvoljene,
– koriste mobilni telefon za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju,
– ne koriste sigurnosni pojas za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju,
– preticanjem ispred vrha prevoja ili u krivini gdje je preglednost puta nedovoljna i mjestima gdje je to saobraćajnim znakom zabranjeno,
– neprilagođenom brzinom kretanja vozila osobinama i stanju puta, smanjenjem brzine kretanja što predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja i naglim povećanjem brzine kretanja tako da dolazi do stvaranja prekomjerne buke i škripe usljed proklizavanja pogonskih točkova.

Vozači-početnici najčešće čine prekršaje tako što upravljaju vozilima:

– prije isteka dvije godine od dana izdavanja vozačke dozvole voze većom brzinom od propisane;
– bez znaka “P” na vozilu prije isteka dvije godine.

Na osnovu navedenog, u vremenskom periodu od 22. do 24.02.2013. godine, od 07,00 do 23,00 sati, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će na svim putevima na području Kantona vršiti akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu mladih vozača-početnika i vozača mlađe starosne dobi. Aktivnosti policijskih službenika u naznačenoj akciji bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema mladim vozačima i vozačima-početnicima za koje se utvrdi da su počinili prekršaje iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te će se sankcionisati i drugi učesnici u saobraćaju u slučajevima kršenja propisa iz pomenutog zakona.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom apeluje na sve vozače da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, te druge učesnike u saobraćaju.

www.magazinplus.eu – MUP ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close