BiHPolitika

Zaključci sa sjednice Predsjedništva SBB-a

U koaliciju smo ušli iskreno, očekujemo od SDA da počne raditi na smanjivanju nepotističkih utjecaja

Danas je održana sjednica Predsjedništva Saveza za bolju budućnost (SBB) na kojoj su, kako je saopćeno iz ove stranke, doneseni sljedeći zaključci.

1. Predsjedništvo SBB-a iskreno se zahvaljuje hiljadama zabrinutih građana, članovima i intelektualcima i pravnim ekspertima na iskazanoj  podršci i uvjerenosti u nevinost predsjednika Fahrudina Radončića i drugih žrtava politički motiviranog hapšenja.

2. S obzirom na to da u cijelom postupku ima snažnih vanpravnih indicija, SBB se iskreno nada da će Tužilaštvo i sudovi svoj iznimno odgovoran i društveno častan posao, uraditi visokoprofesionalno, efikasno i etično, te tako povećati povjerenje javnosti u punu pravnu sigurnost  i jednakost svih građana pred zakonom.

3. SBB apelira na VSTV i Ured disciplinskog tužioca, te SIPA-u da otkriju i procesuiraju sve koji su omogućili da o aktivnostima Tužilaštva BiH bude ranije upoznat čak i vođa najveće zločinačke organizacije u poslijeratnoj BiH, Zijad Turković. On je pismom upućenom iz KPD Zenica predsjedniku SBB-a najavio hapšenje, koje se nakon nekoliko dana zaista i dogodilo! Ovakve skandalozne pojave ukazuju na unutarnje propuste koji razaraju sigurnosni i tužiteljski sistem i nepojmljivo je da se bez sankcija događaju u zemlji vladavine prava.

4. SBB poziva građane da budu uvjereni kako izolirani slučajevi rođačko-političkih zloupotreba  službenih ovlasti ne utječu  na ukupno povjerenje u institucije i pravosudni sistem. U tom smislu se naglašava da protestna okupljanja  i takva vrsta  iskazivanja nezadovoljstva nisu potrebna i upravo ih priželjkuju snage haosa.

5. Umjesto “čamparizacije”, SBB se nepokolebljivo zalaže za Strukturalni dijalog i evropeizaciju bh.pravosuđa.

6. Neovisno čak i od eventualnog procesa, SBB  i predsjednik Radončić čvrsto ostaju pri stanovištu da koalicija sa SDA jeste nedvosmislen izbor. Sve druge opcije Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu vode u stanje velike neizvjesnosti, nesigurnosti i slabljenju neophodnog ekonomskog i euroatlanskog zamaha, koji je snažno etabliran upravo vrlo efikasnim koaliranjem SDA i SBB-a. Također, zbog ukupnog izbornog rezultata, ova koalicija je stabilizirala i bošnjački politički faktor u vrlo delikatnom i važnom periodu za Bosnu i Hercegovinu i to je dodatni razlog njenog očuvanja.

7. Dvije najjače stranke u FBiH, odnosno SDA i SBB, sa svojim ukupnim impresivnim izbornim rezultatom i udruženom energijom, u ovom trenutku jedino mogu biti garant progresa. Tu spoznaju i odgovornost ne mogu zamagliti nikakve provokacije ili očito montirani procesi. Ako su otrgnuti porodično – tužilački lobiji olako mislili da će izazvati rušenje legalno i legitimno izabrane vlasti i konstituiranu koaliciju, Fahrudin Radončić i SBB to svojom političkom i patriotskom zrelošću i povjerenjem u pravodusni sistem, neće niti mogu dozvoliti.

8. SBB je prije nekoliko mjeseci, u trenucima općeg beznađa uzrokovanog ponašanjem DF-a, iskreno ušao u koaliciju sa SDA. SBB je bio iznimno kooperativan u želji da Bosna i Hercegovina bude bolja i uređenija zemlja, te prihvatio veliki broj razvojnih i programskih opredjeljenja zajedno sa SDA.

Zato SBB očekuje od SDA da počne raditi na smanjivanju nepotističkih utjecaja u društvu i politici, jer će to društveno zlo prije ili kasnije ugroziti i samu SDA, čiji će se kadrovi također naći na udaru pohlepe, ucjena ili porodičnih montaža.

9. Ovim, SBB iskazuje duboko uvjerenje da scenaristi haosa neće uspjeti. Oni su u izbornoj godini po svaku cijenu i iznova htjeli da unište antikorupcijski ugled našeg predsjednika i osobne reference. Zato im SBB poručuje da im neće uspjeti nakana da montiranim procesom demontiraju moćnu stranku i koaliciju zarad svojih prepoznatljivih porodično-finansijskih interesa.

10. SBB ističe svoje opredijeljenje da će snažna koalicija SDA i SBB učiniti sve zajedno sa ostalim koalicionim partnerima da se ostvare ciljevi euroatlanskih integracija te da nikakvi kočničari neće zaustaviti Bosnu i Hercegovinu na reformskom putu.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close