LifestyleZdravlje

WHO: Bijeli luk štiti srce

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je korisna svojstva bijelog luka i smatra da je odličan dodatak prehrani kada je posrijedi borba protiv hiperlipidemije (povišene razine lipida ili masnoća u krvi) ili sprečavanje vaskularnih problema povezanih sa starenjem, poput ateroskleroze.

Bijeli luk se kao učinkovit dodatak preporučuje pacijentima koji pate od povišenog krvnog tlaka, piše Le Parisien.

Matthew J. Budoff, znanstvenik u tvrtki BioMed LA, tvrdi da je istraživanje novi dokaz o prednostima ovog suplementa u “smanjenju nakupljanja plakova u arterijama i sprečavanju stvaranja novih, koji mogu rezultirati srčanim bolestima”.

Naučnici su pratili stanje 55 pacijenata u dobi od 40 do 75 godina među kojma su jedni patili od povišenog krvnog tlaka, drugi od pretilosti, a treći od kardiovaskularnih bolesti. Svi su podvrgnuti koronarnoj angiografiji kojom je precizno izmjerena količina masnoća i kalcija u njihovim arterijama.

U predstojećih godinu dana prvoj grupi pacijenata naučnici su svakodnevno davali placebo, a drugoj 2,4 mg odstajalog ekstrakta bijelog luka.

Ustanovljeno je da se kod grupe koja je svakodnevno dobivala ekstrakt bijelog luka ukupna količina plaka u arterijama smanjila za 80 posto, jednako kao i gustoća plakova.

Bijeli luk od davnina ima reputaciju lijeka i preventive kod brojnih bolesti, a poznato je njegovo antibakterijsko djelovanje kod gastroenteritisa, kao i antifungalno djelovanje u liječenju gljivice candide albicans.

Odstajali ekstrakt bijelog luka može spriječiti stvaranje plakova na stijenkama arterija te usporiti razvoj kardiovaskulasnih bolesti, pokazalo je nedavno provedeno američko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition.

(Vijesti.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close