BiHPolitika

Zakazana sjednica Koordinacije ministara obrazovanja u FBiH o problemu vršnjačkog nasilja i zlostavljanja

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdalo je saopćenje u kojem je pozvalo sva kantonalna ministarstva obrazovanja da se žurno izjasne o mjerama i aktivnostima koje poduzimaju kako bi se spriječio i suzbio svaki oblik vršnjačkog nasilja i zlostavljanja.

U vezi s ovim ozbiljnim problemom među djecom i mladima, za srijedu, 13. 1. 2016. godine, zakazana je i posebna, tematska sjednica Koordinacije ministara obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, na koju su pozvani svi ministri da zajedničkim radom i koordiniranim aktivnostima potaknu nastavak rada na suzbijanju vršnjačkog nasilja i unaprijeđene postojeće aktivnosti koje se poduzimaju u kantonima.

U vezi s posljednjim tragičnim događajem u Kantonu Sarajevo, koji je, nažalost, uzeo jedan dječački život, te teško pogodio svakog čovjeka u ovoj zemlji, očekujemo od svih mjerodavnih institucija da što hitnije rasvijetle sve okolnosti ovog slučaja, navodi se u saopćenju.

Obrazovno-odgojni sustav je vrlo važan u sprječavanju i otkrivanju svakog oblika zlostavljanja djece, pa tako i vršnjačkog, kao i u pružanju podrške djetetu i porodici, a škole su dužne reagirati na svaku pojavu nasilja, bez obzira na to koje je vrste i zašto se pojavljuje. Ovo je, upravo, način i kako možemo smanjiti, pa u konačnici i suzbiti zlostavljanje, te osigurati sigurno i poticajno okruženje u školama, te da se djeca odgajaju u ozračju međusobnog uvažavanja, poštovanja i ravnopravnosti.

Sva nadležna kantonalna ministarstva su pozvana da se dodatno angažiraju i poduzmu pojačane mjere inspekcijskog i drugih oblika nadzora u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, kako javnim tako i privatnim, te da u narednom periodu intenziviraju provođenje programa prevencije vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izražava punu spremnost da, u skladu sa svojom koordinirajućom ulogom, pruži podršku kantonima u poduzimanju neophodnih aktivnosti, a prije svega u programima dodatne edukacije nastavnog osoblja i menadžmenta škola kako bi, u saradnji s roditeljima, mogli prepoznati probleme i sve promjene u ponašanju djece.

Posebno je važno da svi zajedno radimo na smanjenju i suzbijanju nasilja u školama, svako iz svog ugla i svoje uloge, i odlučno reagiramo na ovaj problem te poučimo i odgojimo djecu da više poštuju jedni druge i da se svi osjećaju vrijednima i važnima – kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close