Zabranjeno emitovanje sadržaja bez dozvole BHRT-a i FIFA-e

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine – BHRT je na osnovu zaključenog Ugovora ekskluzivni vlasnik TV, internet i prava na emitiranje na mobilnim telefonima za teritorij Bosne i Hercegovine Svjetskog prvenstva (SP) u nogometu, koje se održava u Brazilu, a čije emitiranje je počelo 12. juna i traje do 13. jula ove godine – saopćeno je danas iz ove rtv kuće.

Iz BHRT-a, istovremeno, upozoravaju da nije dozvoljeno emitovanje nikakvih sadržaja Svjetskog prvenstva bez dozvole BHRT-a i FIFA.

– Otkupom gore navedenih prava BHRT je Ugovorom preuzela i obaveze, te se stoga upozoravaju emiteri, kabel operateri, web portali, odnosno svi provajderi da, ukoliko pružaju usluge distribucije signala van teritorije Bosne i Hercegovine, onemoguće emitovanje ovog programskog sadržaja na programu BHRT-a, u vrijeme emitiranja sportskog programa za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu koje se održava u Brazilu – ističe se u saopćenju.

Također se isti upozoravaju da navedeni sportski program ne preuzimaju od regionalnih/svjetskih TV kuća radi emitiranja u Bosni i Hercegovini, jer to predstavlja neovlašteno emitiranje od strane emitera, kabel operatera i web portala odnosno svih provajdera, čime se vrši povreda zaštićenih i ugovorenih prava, te mogu prouzrokovati enormno štetne posljedice za BHRT.

– U slučaju da BHRT pretrpi štetu prouzrokovanu neovlaštenim emitiranjem, a s obzirom na obaveze BHRT-a prema FIFA-i, Radiotelevizija Bosne i Hercegovine će naknadu iste potraživati od gore navedenih subjekata – podsjećaju iz ove rtv kuće.

-Stoga, ukoliko dođe do kršenja naših otkupljenih prava, upozoravamo da ćemo poduzeti sve zakonom dozvoljene pravne radnje za zaštitu svojih prava i interesa, te o istom obavijestiti FIFA-u i druge relevantne institucije. Već smo na utvrđeno kršenje upozorili FIFA-u, EBU i druge nadležne institucije – navodi BHRT u saopćenju za javnost.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close