Zabrana sječe i izvoza šume iz Kondžila – Foto

ZABRANA SJEČE I IZVOZA ŠUME IZ KONDŽILA

Stanovnici MZ Radovlje jutrošnjim okupljanjem izrazili ne zadovoljstvo sa radom JP ŠPD ZDK

Godinama se vrši sječa i prodaja drvnih sortimenata a istovremeno uništava putna infrastruktura kroz ovu MZ. Kondžilo,  pozato izletište u punom kapacitetu devastirano, tako da više ne postoji slobodna površina za ugodno provedene sate u prirodi…

Dosta je bilo!

Jasna je poruka skupa u Radovlju.

 

Dana 02.02.2015. godine na poziv Savjeta MZ Radovlje uz pisustvo službenih lica MUP-a i predstavnika medija u centru mesne zajednice okupili su se građani da iskažu svoje ne zadovoljstvo spram onoga što već duži vremenski period čini JP ŠPD ZDK sa sjedištem u Zavidovićima.

Poštujući pravo vlasništva, odnosno prava raspolaganja šumom, a to je u ovom slučaju JP ŠPD ZDK, stanovnici MZ Radovlje su zabrinuti za budućnost  izvorišta vodovoda „Krečane“,  ali i potencijalnu opasnost pokretanja većih klizišta iznad naseljenog mjesta Mihaljevići i vikend neselja u Kondžilu. Također, pomenut je i problem devastacije puta koji je opterečen ogromnim teretima sirovog drveta na kamionima sa prikolicom koji svakodnevno saobraćaju transportujući isječenu šumu.

Okupljenim sugrađanima  obratio se Predsjednik Savjeta MZ pojasnivši poduzete mjere u upoznavanju nadležne strukture vlasti  sa problemom i ne zadovoljstvom građana te  poduzetim aktivnostima u prevazilaženju ovog dugogodišnjeg problema. Savjet MZ je sačinio listu Zahtjeva čije ispunjenje se očekuje od strane JP ŠPD uz napomenu da na demokratskim izborima za predstavnike MZ legalno je izabran Savjet MZ i njegov predsjednik, što jasno kazuje da postoji neko ko bi trebao biti upoznat sa namjerama i aktivnostima svih onih koji žele da djeluju u bilo kom pravcu na području MZ.

Okupljanje građana završeno je uz jasne zaključke da će se istrajati na realizaciji Zahtjeva te da postoji mogučnost svakodnevnog zaustavljanja vozila- kamiona koja transportuju drva, kao i uputit zahtjev MUP za poduzimanje aktivnosti na animiranju istražnih organa za utvrđivanje zakonske osnove za izvođenje radova u lokalitetu Kondžila.

 

 

Foto i tekst

Senad Goralija

 

Radovlje; 02.02.2015.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close