Zabrana saobraćaja novi udar na privredu

Najavljena zabrana saobraćanja teretnih vozila na određenim putevima u BiH vikendima tokom ljeta donijeće nove probleme i troškove privredi, upozorili su privrednici u RS.

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH najavilo je donošenje naredbe o uvođenju zabrane za teretna vozila nosivosti veće od 7,5 tona, tokom ljetnih mjeseci u dane vikenda, na određenim putnim pravcima.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS i direktor preduzeća “SHP Celeks” Predrag Zgonjanin kaže da je takva praksa prisutna u Evropi, ali da je pitanje mogu li naše firme da izdrže propise koji se primjenjuju u inostranstvu.

“Sasvim sigurno da će ta naredba firmama donijeti dodatne troškove. Sve ono što ograničava naše nastojanje da izvučemo maksimum iz onoga što radimo predstavlja problem”, kazao je Zgonjanin.

Tehnički direktor banjalučke Fabrike obuće “Bema” Marinko Umićević je rekao da privrednici nisu krivi za loše stanje na putevima i naglasio da će “Bema” zbog ove naredbe imati poteškoće u dostavi materijala i otpremi gotovih proizvoda.

“Mi smo protiv donošenja ovakve naredbe. Pitamo ministra Damira Hadžića da li vodi računa o privredi i problemima koje ova naredba može da izazove”,  rekao je Umićević i dodao da “Bema” u većini slučajeva petkom i vikendom uvozi repromaterijal i izvozi gotove proizvode preko graničnog prelaza Brod.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kaže da je ova naredba apsolutno nepotrebna i da će stvoriti velike troškove privrednicima.

“Mi nemamo neku ogromnu frekvenciju o pitanju teretnog saobraćaja i ne vidim zbog čega su se odlučili na takav potez. Imaćemo velikih problema, jer onaj ko je dogovorio da isporuči robu to neće moći da uradi na vrijeme jer mi nećemo moći da vozimo vikendom i tu gube i privrednici i prevoznici”, rekao je Grbić i dodao da će već danas uputiti dopis Ministarstvu komunikacija i transporta u kojem će tražiti da ta naredba ne bude donesena.

U resornom ministarstvu su istakli da se naredba donosi kako bi bio obezbijeđen nesmetan saobraćaj i kako bi se djelovalo preventivno s ciljem smanjenja broja nesreća, imajući u vidu otežano saobraćanje tokom ljetnog perioda.

Naglasili su da naredba još nije donesena, jer se očekuju i mišljenja nadležnih institucija, prvenstveno MUP-a RS i tri kantonalna MUP-a.

“Cilj nam je izbjeći saobraćajne nesreće i olakšati saobraćaj, ali ne na način da nekog spriječimo u obavljanju njegove djelatnosti. Već smo primili nekoliko dopisa u kojima je navedeno da će snabdijevanje biti otežano i da se dobar dio proizvodnje radi vikendom. Ako je riječ o kontinuiranom snabdijevanju, naredbom će biti predviđen način kako se dobija dozvola za korišćenje te trase i u dane vikenda”,  kazali su u Ministarstvu.

Glas Srpske

Naredba

Najavljena naredba bi trebalo da se primjenjuje od 1. jula do 1. septembra u dane vikenda i to od petka od 15 časova do nedjelje u ponoć na putnom pravcu granični prelaz Brod – Derventa – Doboj – Žepče – Zenica – Sarajevo – Konjic – Jablanica – Mostar – granični prelaz Doljani.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close