I građani će moći ulagati u izgradnju Koridora Vc?

Građanima BiH uskoro bi se mogla pružiti mogućnost da svoj novac ulože u izgradnju koridora 5C, čime bi pomogli izgradnju takozvane žile kucavice BiH, a u isto vrijeme bi dobro zaradili. Kako piše Dnevni avaz, novac za gradnju dijela autoputa mogao bi se uskoro početi prikupljati putem Sarajevske berze.

Kako nam je direktor Javnog preduzeća “Autoceste Federacije BiH” Ensad Karić, ovakva vrsta finansiranja planirana je u poslovnom planu ovog preduzeća.
U dokumentu je navedeno da će “Autoceste”, u slučaju nedostatka sredstava za gradnju koridora ili iz bilo kojeg drugog razloga koji bi doveo do nelikvidnosti projekta, osigurati dodatne finansijske izvore, od kojih je jedan i emisija vrijednosnih papira.
– Mi smo daleko otišli s ovom aktivnosti i već su obavljeni razgovori s međunarodnim kreditorima da se napravi kombinacija finansiranja: njihovi krediti plus vrijednosni papiri – kazao nam je Karić.
Dodao je da “postoje pozitivne reakcije” te da je ovo “svakako jedna od opcija”.
Ideju o prikupljanju novca na berzi za gradnju autoputa iznio je za direktor Sarajevske berze Tarik Kurbegović. On je podsjetio da bi se na ovaj način građanima BiH u zemlji i inozemstvu omogućilo da novac ulože u razvoj države.
Inače, štednja stanovništva u BiH lani je iznosila 7,6 milijardi KM, a računa se da bi dio ovog novca mogao biti iskorišten za kupovinu obveznica koje bi, bez imalo sumnje, bile veoma atraktivne.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close