Za smjenu Vlade FBiH postoji komotna većina

Vlada Federacije će biti smijenjena tako što će joj na sjednici Predstavničkog doma u utorak biti izglasano nepovjerenje, dok će potvrda ove odluke uslijediti na zasjedanju Doma naroda Parlamenta FBiH u petak.

Ovo je stav trojice predsjednika klubova SDP-a, Saveza za bolju budućnost BiH te HDZ-a BiH u Predstavničkom domu PFBiH Jasenka Selimovića, Mirsada Đonlagića i Marinka Čavare.

 Fotelje i pozicije

Oni u izjavi za “Dnevni avaz” navode da su za smjenu Vlade osigurane komotne većine od 56 zastupnika, odnosno 35 delegata u Parlamentu FBiH.

– Proces rekonstrukcije izvršne vlasti FBiH trebao je biti završen prije sedam mjeseci, dakle onog dana kada je formirana nova parlamentarna većina. Nažalost, građani FBiH postali su žrtva politike opstrukcija i blokada SDA i malih stranaka, koje ih, radi očuvanja fotelja i pozicija u javnim preduzećima, slijepo prate – kazao nam je Selimović.

Presjednik Kluba SDP-a u Predstavničkom domu uvjeren je da će ovaj proces, uprkos najavama SDA o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda, biti uspješno završen, jer “smjena ministara SDA nije vitalni nacionalni interes Bošnjaka”.

Čavara u izjavi za naš list naglašava da je Sud BiH prošle godine svojom odlukom “SDA i svima onima koji pokušavaju zloupotrijebiti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, jasno dao do znanja da to ne može proći”.

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH cijeni da bi većina poslanika u Predstavničkom domu u utorak trebala donijeti još i zaključak, kojim će onemogućiti zloupotrebu pozicija ministara u periodu u kojem joj je izglasano nepovjerenje.

Prekršen zakon

– Bili smo svjedoci kako je nedavno dopremijer Jerko Ivanković Lijanović iskoristio službenu posjetu premijera Nermina Nikšića da zakaže sjednicu Vlade, čime je prekršio i zakon i poslovnik – rekao je Čavara.

Predsjednik Kluba SBB BiH Mirsad Đonlagić naveo je da će Vlada, nakon izjašnjavanja Parlamenta o nepovjerenju, biti u tehničkom mandatu te da su joj ovlasti neuporedivo nižeg nivoa nego kada je u punom mandatu.

– Veći dio odlučivanja bit će prenesen na Parlament, ali ćemo svakako nastojati da proces imenovanja nove Vlade završimo što prije kako bismo konačno mogli donositi odluke koje će doprinijeti novom zapošljavanju i koje će biti u interesu građana – kazao je Đonlagić.

Imenovati nove sudije u skladu sa procedurama

Komentirajući prijedlog dva potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića o imenovanju nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH, Đonlagić je kazao kako je činjenica da se jedino popunjavanjem ove važne sudske instance može dovesti do toga da bude operativno funkcionalna.

Selimović je naveo da Vijeće za vitalni nacionalni interes ovog suda trenutno ne može da radi te da je obaveza Predsjedništva FBiH da predloži nove sudije. No, naglašava da taj prijedlog treba biti takav da dobije podršku u Domu naroda PFBiH.

Čavara je naglasio da je neophodno da se Ustavni sud FBiH popuni nedostajućim sudijama, ali potcrtava da to mora biti urađeno u skladu s Ustavom te s važećim zakonima i procedurama.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close