Midhat Arifović: Vlasnici kompanija koje duguju porez, moraju u zatvor

Vlasnici kompanija koji izbjegavaju da plate višemilionske dugove za poreze i doprinose, ismijavaju državu, jer vlasti ništa ne čine da ohrabre pravosudne organe kako bi procesuirali teške oblike poreznog kriminala, kaže u izjavi za “Avaz” direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović.

Utemeljenje za ove tvrdnje Arifović nalazi u činjenici da je Porezna uprava FBiH od 2008. do 2012. godine podnijela nadležnim tužilaštvima 276 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu utaja poreza u iznosu od 84,8 miliona maraka!

Krivični zakon

On je citirao član 247. Zakona o krivičnom postupku FBiH, koji jasno propisuje da je krivično djelo “uskraćivanje plaćanja poreznih i drugih fiskalnih obaveza utvrđenih zakonom”.

Arifović navodi da je jedini način da se stane ukraj gomilanju duga za poreze i doprinose, čiji iznos u FBiH premašuje milijardu i po maraka, sinhronizirano djelovanje policije i tužilaštava, ali i Vlade i Porezne uprave FBiH.

– Upućivali smo tužilaštvima veoma dokumentirane izvještaje o svjesnim utajama poreza. No, dobivali smo odgovore da to vlasnici firmi ne čine s umišljajem?! Naravno da je s umišljajem ako sredstva koja treba dati državi, daje u druge svrhe – naglasio je Arifović.

U vezi s ovim problemom obraćao se, kaže,  na mnoge adrese s upitom zašto mnogi od vlasnika čija se preduzeća nalaze na spisku dužnika koje je objavila Porezna uprava FBiH, nisu u zatvoru.

Da su sve prethodne vlasti uradile mnogo toga da poreznim dužnicima omoguće ambijent da ne plaćaju poreze, naglašava Arifović, govori i činjenica o ogromnim opstrukcijama da se u Zakon o poreznoj upravi FBiH uvrsti uredba koja nalaže da se vlasniku firme – poreznog dužnika plijeni privatna imovina.

Takva zakonska rješenja, dodaje on, imaju države u okruženju, a pokazuju se kao veoma efikasni mehanizmi kod naplate poreznih dugova.

– Nažalost, nakon što smo uz pomoć međunarodne zajednice uspjeli izlobirati da se ovo uvrsti u Zakon, nakon inicijative određenih poslanika u Parlamentu FBiH, Ustavni sud FBiH poništio je ovu odredbu u svojoj presudi od 2011. godine. Tako je omogućeno da se vlasnici kompanija nastave bogatiti varajući državu, ali i svoje radnike – istakao je Arifović.

Plaćanje nacrno

Komentirajući novo zakonsko rješenje o unutrašnjem platnom prometu, Arifović je kazao da je djelimično dobro, ali da dolazi sa zakašnjenjem.

– Prema našim posljednjim istragama, sve veći broj dužnika, iako su im računi blokirani, posluje, i to na način da naplaćuje svoje usluge i prodaje robu u kešu. Dakle, ne polažu novac na račune i tako izbjegavaju plaćati javne prihode – kaže Arifović.

Ukoliko “Bristol” ne plati samo jednu mjesečnu ratu, idemo na prinudnu naplatu

Na upit da prokomentira informaciju da je hotelu “Bristol” fantomskog saudijskog biznismena Sulejmana el-Šidija Porezna uprava FBiH odobrila odgodu plaćanja poreznog duga od 750.000 KM, što su, faktički, sredstva koja su trebala ići u penzioni fond, Arifović je kazao da Upravi zakon u ovom slučaju nije ostavio prostora.

– Ako porezni dužnik ispunjava uvjete, poput bankarske garancije i hipoteke, a podnosi zahtjev za odgođeno plaćanje duga, mi mu to, prema zakonu, moramo odobriti. U ovom slučaju, hotel “Bristol” ispunjavao je te uvjete. Uvjet za zaključivanje ovog sporazum bio je i da plaća tekuće obaveze, a ukoliko ih ne bude plaćao te ukoliko ne bude platio samo jednu mjesečnu ratu duga sa zateznom kamatom, istog momenta prekinut ćemo sporazum te nastaviti proces prinudne naplate – objasnio je Arifović.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close