Video: MZ Zimča i Gornje Moštre – “Daljne aktivnosti na sanaciji deponije u Očazima“

Jučer je održan Zbog građana MZ Zimča, ispred mjesnog doma u Gornjem Moštru, samo sa jednom tačkom dnevnog reda, koja je glasila “Daljne aktivnosti na sanaciji deponije u Očazima“.
Na zahtjev ove MZ, općinska načelnica Amra Babić je izrazila spremnost da se višegodišnji problem deponije “Očazi” privede konačnom rješenju; sanaciji iste – realizacijom potpisanog Protokola iz 2006. godine: “Sporazum između MZ Zimča i općine Visoko“.
U dosadašnjem periodu Općina Visoko je na ime ovih obaveza investirala oko 650 000 KM u infrastrukturu ove MZ, dok konačna inveticija predviđa iznos od 1 MILION KM.
Mještani su skeptični prema ponuđenim rješenjima, bojeći se planskih – vremenskih okvira koji predviđaju implementaciju cjelokupnog projekta. Minimalno dvije godine, predviđeni je rok za sveukupnu sanaciju deponije “Očazi”, te izgradnju Sporstkog centra na istoj lokaciji.
Predsjednik MZ Zimča Mujo Alibegović precizno je elaborirao hronologiju ovog probleme, i moguće pravce njegovog rješavanja.
(U video materijalu donosimo njegovo obraćanje)

Mještanin Čelebić bio je najeksplicitniji u obraćanju dok je ostatak rasprave protekao u žamoru svih prisutnih mještana, koji su se međusobno uvjeravali zašto bi trebalo dozvoliti realizaciju ponuđenih rješenja ili zašto ne, do krajnje oportunističkih prijedloga “da sve ostane na zatečenim pozicijama – da se ništa ne dira”.

P.S.
Predsjednik MZ Zimča Mujo Alibegović nas je zamolio da u ovom izvještaju naglasimo da na jučerašnjem Zboru građana nije bilo drugih medija osim “Magazina plus”, te da sve druge medijske informacije nisu sa lica mjesta – da se radi o spekulacijama i dezinformisanju javnosti.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close