Za sedam godina izgubili smo 210 miliona maraka!

Zbog toga što nije ispunila tehničke predispozicije niti izvršila obuku kadrova, naša zemlja, odnosno Agencija za pružanje usluga kontrole letenja (BHANSA), već šest godina odugovlači s procesom preuzimanja kontrole nad svojim nebom.  

Veliki gubici

I dok se nadležne bh. institucije ne mogu organizirati, Srbija i Hrvatska to rade umjesto nas. Prema nekim procjenama, godišnje gubimo oko 30 miliona KM. Znači, za sedam godina izgubili smo 210 miliona maraka!

Također, problem se javlja i s obukom kontrolora. Nakon što, naime, kontrolor završi obuku, dobiva dozvolu te je obavezan da u roku od tri mjeseca počne raditi. U suprotnom, gubi ovlaštenje.

Prema riječima dobro upućenog izvora, to se desilo sa bh. kadrom koji je prošle godine u oktobru završio obuku u Beogradu, ali zbog toga što naši kontrolori nisu radili taj posao, izgubili su licencu, pa ponovo moraju proći kroz istu proceduru.

– Obuka kontrolora za takozvani gornji sloj neba, odnosno prelet država, bit će završena početkom oktobra ove godine. Ukupno, i za donji i za gornji sloj, imamo 35 kontrolora. Međutim, zakonski ih je potrebno 55. Dakle, i kada počnemo s nekim inicijalnim aktivnostima, nedostajat će nam 20 kontrolora – istakao je naš izvor.

Male visine

Govoreći o slojevima letenja, on pojašnjava da gornji sloj (od 10.000 do 12.000 metara nadmorske visine) neba kontrolira Srbija. A to je, ustvari, upravo onaj dio gdje ima najviše novca, s obzirom na to da, prema nekim podacima, bh. nebo godišnje preleti oko 700 miliona aviona.

– Hrvatska je najmanji problem, jer kontrolira donji sloj neba, odnosno onaj dio koji podrazumijeva uključivanje aviona u saobraćaj te slijetanje. A to su male visine i tu nema mnogo novca. Doduše, dobijemo i mi dio sredstava, ali nedovoljno da bismo uspostavili vlastiti sistem kontrole – naveo je naš izvor.

Damir Ćopić, zamjenik direktora Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), kazao nam je da Srbija i Hrvatska dijele otprilike pola-pola prihoda.

– Projekt preuzimanja kontrole letenja vodila je Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) i za tu namjenu bilo je obezbijeđeno 17 miliona eura. Očekujemo da se do 30. decembra završe sva testiranja, a da 6. marta 2014. godine počnu operacije preuzimanja kontrole – govori Ćopić.

Tražiti odgovornost

Naš izvor naglašava da se politika poprilično umiješala u cijelu priču. Ističe da Vijeće ministara BiH mora tražiti odgovornost od onih koji su do sada vodili ovaj projekt i doveli BiH u pat-poziciju.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close