Počinje Bledski strateški forum

Globalne promjene u Europi i svijetu glavna su tema ovogodišnjeg, osmog po redu, Bledskog strateškog foruma na kojem će od nedjelje do utorka sudjelovati ukupno oko 500 sudionika iz svijeta politike, gospodarstva, znanosti te predstavnici međunarodnih organizacija iz više od 50 zemalja.

Trodnevni skup na Bledu počinje danas Forumom mladih, raspravom mladih stručnjaka o položaju mlade generacije u Europskoj uniji te prilikama koje joj pružaju digitalna revolucija i nova
pravila poslovanja.

U ponedjeljak ujutro će se u organizaciji slovensko-ruskog gospodarskog vijeća održati forum o poslovanju u Rusiji i srednjoj Aziji, s naglaskom na energetici i novim tehnologijama.

Središnji dio Bledskog foruma započinje u ponedjeljak popodne.

Sudionike će pozdraviti slovenska premijerka Alenka Bratušek i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, a održat će se više panel-rasprava o političkim i gospodarskim promjenama u svijetu i Europi te  izazovima s kojima se, u svjetlu ekonomske krize i institucionalnih izazova, u svom budućem razvoju susreće Europska unija kako bi osigurala demokratsku legitimnost, ali i ekonomsku konkurentnost na globalnom planu.

Na Forumu lidera o promjenama u Europi i svijetu sudjelovat će, prema najavama, i slovenski predsjednik Borut Pahor, austrijski predsjednik Heinz Fischer i talijanski premijer Enrico Letta.

U utorak, završni dan Bledskog strateškog foruma, održat će se više panel-rasprava o budućnosti ekonomske i monetarne unije te forum o međunarodnom kaznenom pravosuđu, na kojemu će sudjelovati i glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda Fatrou Bensouda te visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay.

Zadnjeg dana Bledskog strateškog foruma, održat će se i panel rasprava o odnosu Europske unije i Turske.

Tema završnog panela je širenje Europske unije nakon što je punopravnom članicom postala Hrvatska, a rasprava će okupiti ministre vanjskih poslova zemalja u regiji.

O hrvatskim iskustvima u pregovorima s Europskom unijom govorit će ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Na panelu će sudjelovati i ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić, Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, Crne Gore Igor Lukšić, Makedonije Nikola Poposki i Kosova Enver Hodžaj. Albaniju će, prema najavama, predstavljati nekadašnji premijer i ministar vanjskih poslova Ilir Meta.

Bledski forum će u tri dana održavanja posjetiti dva predsjednika država, dva predsjednika vlada, deset ministara vanjskih poslova i 17 drugih ministara te brojni visoki predstavnici međunarodnih
organizacija pa, po ocjenama organizatora, on kao i ranijih godina pruža odličnu priliku za brojne bilateralne susrete i raspravu o aktualnim političkim pitanjima.

ONASA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close