Za koga i protiv koga radite likvidirajući Postbank BH?

Grupacija sindikata pošta i telekoma u FBiH oglasila se otvorenim pismom  u kojem, između ostalog, obavještava Agenciju za bankarstvo FBiH, Parlament FBiH, Vladu FBiH i parlamentarne stranke u FBiH o podizanju krivične prijave protiv Agencije za bankarstvo  FBiH i odgovornih osoba u Agenciji i Poštanskoj banci d.d. Sarajevo zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa likvidacijom ove banke.

Takođe, sindikati navode da su zajedno sa investitorom – FAM fondom angažirali advokatski tim koji su na sastanku održanom 30.7 2013. godine zadužili da podnese tužbu i pokrene upravni spor pred nadležnim sudom zbog učinjenih propusta od Agencije za bankarstvo FBiH prilikom donošenje rješenja o uvođenju privremene uprave u Poštansku bamku, rješenje o odbijanju davanja saglasnosti za sticanje vlasničkog udjela u FAM fondu, te rješenja o uvođenju likvidacione uprave u Poštansku banku.
Sindikati pošta i telekoma u saopštenju posebno se osvrću na direktora Agencije za bankarstvo Zlatka Barša.
– Nakon uspješnog projekta dokapitalizacije i početka rasta i razvoja banke, Barš je propustio priliku da u ovkiru svojih ingerencija i odgovornosti zaustavi plasman kredita koji su od rukovodećih ljudi banke davani. Radi se o kreditima koji su potpuno suprotni  zakonima i  propisima, čija je kontrola direktno u rukama pomenutog gospodina, a koje su dobili strani državljani, tačnije njih 30. Namjera i razlog nedjelovanja je bio to što je banku trebalo u finanijskom smislu osiromašiti i dovesti u situaciju da vrijednost njenog kapitala padne ispod zakonskog limita, čime se stiču uslovi za uvođenje privremene uprave. A privremena uprava nije ništa drugo nego okupacija banke od Zlatka Barša. I činio je to, ali je zbog žurbe to učinio u vrijeme kada je banka imala kapital koji je daleko iznad zakonsdkog limita potrebnog za uvođenje privremene uprave. Međutim, Agencija i on su samostalni i nedodirljivi, pa taj potez nije izazvao nikakve reakcije odgovornih. Sve vrijeme privremene uprave banka je tavorila i polako povećavala osnove za dodatna opterećenja. Umjesto procesa povrata kredita i povećanja kapitala banke, čime bi se stekli uslovi za prestanak privremene uprave, proces je sigurnim koracima išao u suprotnom smjeru. Mi smo ponovo našli rješenje za reanimaciju banke i došli do veoma zainteresovanog investitora, koji je ponudio i obavezao se na sve ono što Federacija nije htjela uraditi, a što RS želi i jeste za svoju Poštansku banku. To je proizvelo dodatnu zabrinutost i žurbu kod gospodina Barša, pa je pribjegao uvođenju procesa likvidacije Banke. Jedini mogući zaključak vezan za razloge ovakve reakcije, ali i pasivnosti ostalih institucija Federacije FBiH leži u nejverovatnoj činjenici da nam je izgleda “od viška” investicija od 19 miliona KM i ponuđeni depoziti od oko 80 miliona KM, a na koje se investitor obavezao, navodi se između ostalog u saopćenju.
U saopštenju se navodi i da je Banka imala veliku perspektivu i trebala biti važna karika u boljem i cjelovitijem sistemu ponude i podrške prema građanima FBiH, a čemu ide u prilog činjenica da je još prije četiri godine potpuno pripremljeno oko 200 šaltera u poslovnicama BH Pošte širom Federacije BiH.
– Smetnju i opasnost su vidjele mnoge inostrane banke koje posluju na području FBiH i koje su učinile sve da se projekat osujeti. Za taj posao su, naravno, plaćale “naše” direktore, političare, ekonomske stručnjake…, navodi se u saopćenju.
U sindikatima onemogućavanje ovog projekta vide kao dodatno rueđenje države BiH.
– Ova banka se u sudskom registru vodi kao Poštanska banka Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo. To je jedan od razlog zašto je smetnja u političkom smislu, ali i smetnja namjeri formiranja i dobivanja licence za jednu novu banku – Poštansku banku Republike Srpske. Godinama je taj projekat pripreman i još je 2010. godine definisana vlasnička struktura. Da bismo potkrijepili ono na šta godinama upozoravamo, navodimo izjavu direktorice Pošta Srpske koja kaže: Pošte Srpske su osigurale 7,5 miliona maraka, te zgrade i osnovna sredstva za osnivanje Postbanke, dok bi akcionari preostalih 49 odsto vlasništva mogli da budu Akcijski fond IRB-a, Fond PIO RS ili Fond zdravstvenog osiguran ja”. Dakle, da razjasnimo dvije veoma očite stavri. Prva govori o tome da, za razliku od svih trendova u FBiH, RS je spreman da putem svojih fondova i kompanija angažuje novac za strateške investicije, a finasnije i bankarstvo su krvotok koji, ako želite bar djelimično samostalnost i u političkom smislu, morate kontrolisati. A, želi li RS samostalnost?! Odgovor je jasan, pitanje je koliko im vi pomažete. Istovremeno se već postojeća Poštanska banka BiH urušava i to potezima institucija FBiH, nedjelovanjem nadležnih i zanemarivanjem suštine značaja ove banke, ali i bankarskog sektora. To je izuzetan politički problem, a javnsoti prepuštamo da zaključi o kojoj pogrešnoj politici i kukavičluku je riječ, navodi se, između ostalog, u saopćenju.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close