Za dva zenička stadiona osigurano 1.215.000 KM

Novcima koji su stigli iz evropske kuće fudbala (UEFA), uporedo je otpočela rekonstruikcija dva zenička fudbalska stadiona- kultnog Bilinog polja, na kojem će i ove jeseni „Zmajevi” igrati domaće kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo 2016., te Kamberovića polja, na kojem trenira Čelik. 

Sanacija krova

– U sklopu projekta rekonstrukcije stadiona za kvalifikacijske utakmice, UEFA je za Bilino polje osigurala ukupno 1.041.000 KM. Od toga 666.000 za saniranje rasvjete, te još 375.000 KM za građevinske radove, u koje je uključena i sanacija krova na tribini Istok- ističe direktor JP za uređenje grada Mirsad Heleg.

Dodaje da će biti renovirane svlačionice, zatim prostor za službena lica, mix-zona za novinare, kao i izgrađen novi izlaz na teren iz tunela.

– Evropska fudbalska federacija preuzima sva televizijska prava i rasvjeta, zbog činjenice da će slika sa stadiona ići u velike razmjene, mora biti savršena – ističe nam Heleg, koji dodaje da su, također po upustvu UEFA-ine komisije, koja je u aprilu obišla Bilino polje, već sanirali travnati tepih.

Noćne utakmice

Što se tiče Kamberovića polje, na njemu su u toku radovi na postavljanju reflektora, nakon čega će se i na ovom stadionu, čiji je kapacitet nešto veći od 3.500 mjesta, moći igrati noćne utakmice.

– Čelik je Kamberovića polje kod UEFA-e prijavio za svoj projekt razvoja infrastrukture s obzirom na to da većinom trenira na ovom terenu.


Kamberovića polje: Uskoro će biti postavljeni reflektori

U skaldu sa učešćem klubova u Premijer ligi, odobreno je 174.000 KM, a i lokalna zajednica, u ovom slučaju Općina, morala je participirati sa dijelom novca. Općina je osigurala 60.000 KM – ističe Heleg.

Prema njegovim riječima, planirano je da se i ovi radovi, također, okončaju do 31. avgusta.

Inače, izvođač radova naručio reflektore iz Italije.

 

UEFA-ina inspekcija

Inspekcija Evropske fudbalske federacije (UEFA) posjetit će 31. avgusta Zenicu i obaviti inspekciju, prije svega Bilino polje. Nadležni iz evropske kuće fudbala žele se na licu mjesta uvjeriti jesu li njihova sredstva iskorištena na najbolji način.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close