Yacouba Sawadogo – Čovjek koji je zaustavio pustinju

Yacouba Sawadogo jedan je od najvažnijih ljudi svijeta, vjerojatno važniji i od samog Baracka Obame, ali ga niko ne poznaje. On je pronašao rješenje problema o kojem svi stručnjaci svijeta raspravljaju desecima godina bez ikakvog rezultata.

Sawadago nije znanstvenik niti politički lider već najobičniji seljakkoji u subsaharskoj zoni u Africi 30 godina zaustavlja širenje pustinje. Kako? Vrlo jednostavno. S motikom u ruci. Koristeći milenijski staru metodu obrađivanja zemlje.

Yacouba Sawadogo kopa rupe u nizu, puni ih humusom od kozjeg izmeta, lišća i drvenog ugljena i na taj način privlači sve one kukce koji održavaju plodnost zemlje. Njegova priča, ‘uspjeh’, hrabrost, strpljivost te intuicija postali su film ‘The man who stopped the Desert’ (Čovjek koji je zaustavio pustinju), redatelja mnogih BBC-ijevih dokumentaraca. Ovaj čovjek ‘slomio’ je znanje svim velikim stručnjacima svijeta čak i onima iz FAO-a.

Nepismeni seljak, farmer i njegove genijalne poljoprivredne metode pokazale su se kao ključ za postizanje onoga što stručnjaci nisu uspjeli učiniti: zaustaviti pustinju. Ovaj inspirativni dokumentarac priča jedinstvenu priču o Yacouba Sawadogo, čiji su godine muke promijenile živote hiljada ljudi.

 

 

mojesunce

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close