BiHPrivreda

Kad se može očekivati rast cijena goriva

Cijene nafte porasle su rano jutros na svjetskim berzama, nakon što su se OPEC i njegovi saveznici dogovorili smanjenje proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno. Dogovor, koji je finaliziran u nedjelju nakon maratonskih rasprava koje su trajale četiri dana, je najveće smanjenje proizvodnje u istoriji.

Piše: D. Sinanović / biznisinfo

No, analitičari ipak ne očekuju da u kratkom roku dođe do značajnijeg povećanja cijena nafte, s obzirom na ogromne viškove energenta koji su nastali zbog smanjene potrošnje usljed pandemije.

Američka refrentna WTi nafta porasla je u ponedjeljak ujutro za 2,24 posto na vrijednost od 23,27 dolara po barelu, dok je međunarodna referentna nafta Brent porasla 1,24 posto na 31,87 dolara po barelu.

No, John Kilduff iz kompanije Capital Capital, smatra da kratkoročno neće doći do većeg povećanja, već čak do ponovnog pada.

– Smanjenje proizvodnje može donekle pomoći, ali tržišna situacija je i dalje nepovoljna za proizvođače, posebno kratkoročno – dodao je Kilduff.

Veće cijene tek u drugoj polovini godine

Prema njegovim riječima, cijene će vjerovatno biti još niže, jer globalni viškovi sirove nafte rastu. Smatra da će se vjerovatno u narednih nekoliko sedmica nafta vratiti na nivo od 20 dolara.

OPEC+ se nada da će nacije izvan grupacije, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu i Norvešku, također smanjiti proizvodnju u nastojanju da se povećaju cijene.

Do znatnijeg rasta cijena moglo bi doći tek u drugoj polovini godine, smatra Ed Morse, analitičar “Citija”, koji smatra da se prije toga može očekivati novi pad.

– Jednostavno je prekasno za sprečavanje stvaranja super velikih zaliha od preko milijardu barela između sredine marta i kraja maja i da se zaustavi pad cijena – rekao je on.

Očekuje da u drugoj polovini 2020. cijene skoče na preko 40 dolara po barelu.

Podsjetimo da je i Chris Midgely, šef analitike globalne platforme S&P Global Platts, rekao da rez nije dovoljan jer na tržištu postoji višak od 15 do 20 miliona barela dnevno.

Taj rez, kako je rekao, „neće biti dovoljan za održivu podršku cijenama nafte, osim ako OPEC ne poduzme dodatne korake”.

Smanjenje proizvodnje

Podsjetimo, grupa poznata kao OPEC+, u četvrtak je predložila smanjenje proizvodnje za 10 miliona barela dnevno – što iznosi oko 10 posto globalnog snabdijevanja naftom. Na kraju je, u nedjelju, dogovoreno da smanjenje iznosi 9,7 miliona barela dnevno, što će se početi primjenjivati od 1. maja do kraja juna.

Smanjenje će iznositi 7,7 miliona barela dnevno od jula do kraja 2020., a 5,8 miliona barela dnevno od januara 2021. do aprila 2022.

Grupa od 23 nacije ponovno će se sastati 10. juna kako bi utvrdila je li daljnje djelovanje potrebno.

Ograničene marže u BiH

Podsjetimo da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila prošle sedmice odluku koja propisuje neposredne kontrole cijena nafte, a već dan kasnije cijene su drastično pale.

Ova mjera je poduzeta nakon što domaći naftaši nisu smanjili cijene goriva nakon što je u svijetu došlo do pada cijena.

U Republici Srpskoj također je ograničena marža na gorivo. 

Kako je pojasnio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, ova mjera će pomoći građanima Federacije BiH i privrednicima da što lakše prebrode ekonomski teret zbog krize nastale širenjem novog koronavirusa Covid-19.

– Svjedoci smo da su se na svjetskom tržištu cijene nafte gotovo prepolovile, ali na benzinskim pumpama u BiH nismo vidjeli značajno smanjene cijena. Marže koje su bile visoke čak 50 feninga po litri, sada su ograničene na 25 feninga – kazao je prošle sedmice premijer.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close