-TopSLIDEPolitikaSvijet

WHO posjetio bolnicu Al Shifa: To je zona smrti, ispred ulaza je masovna grobnica

Humanitarni tim za procjenu posjetio je bolnicu Al Shifa u sjevernoj Gazi i vidio znakove granatiranja i pucnjave u onome što je opisano kao zona smrti, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Tim pod vodstvom WHO-a, koji je uključivao stručnjake za javno zdravstvo, logističare i sigurnosno osoblje iz raznih odjela UN-a, mogao je jučer provesti samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga, stoji u priopćenju WHO-a.

Tim je opisao bolnicu kao “zonu smrti” i rekao da je situacija “očajna”, s tim da bolnica u osnovi ne funkcionira kao medicinska ustanova zbog nedostatka čiste vode, goriva, lijekova i drugih potrepština. “Znaci granatiranja i pucnjave bili su očiti. Tim je vidio masovnu grobnicu na ulazu u bolnicu i rečeno im je da je tamo pokopano više od 80 ljudi”, priopćio je WHO.

U bolnici je ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, uključujući 32 bebe u kritičnom stanju

Hodnici i bolnički krug bili su puni medicinskog i krutog otpada, a pacijenti i zdravstveno osoblje izrazili su strah za svoje zdravlje i sigurnost, navodi se. U Al Shifi je ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, uključujući 32 bebe u kritičnom stanju, izvijestio je WHO.

“Svjetska zdravstvena organizacija i partneri hitno razvijaju planove za hitnu evakuaciju preostalih pacijenata, osoblja i njihovih obitelji”, rečeno je.”Tijekom sljedeća 24 do 72 sata, čekajući jamstva sigurnog prolaza od strana u sukobu, dogovaraju se dodatne misije za hitan transport pacijenata” u druge bolnice na jugu Gaze. Izraelska vojska nije odmah komentirala izjavu WHO-a ili posjetu.

Izrael: Našli smo dokaze o postojanju baze Hamasa

Preostalih 2500 interno raseljenih osoba koje su potražile utočište na prostoru Al Shife otišlo je nakon što su izraelske obrambene snage u subotu izdale nalog za evakuaciju, priopćio je WHO. Izraelske snage zauzele su Al Shifu u svojoj ofenzivi na sjeveru Gaze prošlog tjedna, rekavši da bolnica skriva Hamasov podzemni zapovjedni centar.

Vojska je ustvrdila da je pronašla dokaze o postojanju baze Hamasa pod zemljom. Osoblje Al Shife kaže da Izrael nije dokazao ništa takvo. Posjet je bio usklađen s izraelskom vojskom kako bi se smanjili rizici, ali se dogodio u zoni aktivnog sukoba, s teškim borbama u blizini bolnice, dodao je WHO.

WHO je ponovio svoj poziv na trenutni prekid vatre i stalnu humanitarnu pomoć, rekavši da je mogućnosti za medicinsku skrb u maloj obalnoj enklavi sve manje.

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close