PolitikaSvijet

Warren Buffett i Michael Bloomberg predvode listu najbogatijih finansijera i investitora svijeta

Prema podacima Business Insidera na svijetu postoji preko 110 hiljada ultra bogataša. Međutim, njihovo bogatstvo se različito vrednuje i mjeri. Pored novca tu su i vrijednosni papiri, i vlasnički udjeli u određenim kompanijama.

Kada se izbor bogataša svede na one koji posluju isključivo sa finansijama, na listi su neki od najvećih investitora i finansijera u povijesti. Neki od njih su Warren Buffett, Michael Bloomberg, Alwaleed bin Talal bin Abdul Aziz al Saud i drugi. Deset najbogatijih finansijera u svijetu posjeduje oko 260 milijardi dolara, i svojim finansijama kontrolišu veći dio svjetskog bogatstva.

Na vrhu liste najbogatijih investitora i finansijera nalazi se Warren Buffett, čije bogatstvo iznosi 60,7 milijardi dolara. Buffett je osnivač osiguravajućeg društva Berkshire Hathaway. Buffett je poznat kao jedan od najutjecajnijih poslovnih ljudi u SAD-u, čije mišljenje o finansijskim pitanjima uživa veliki ugled. Također je poznat i po skromnom načinu života, kao i stavu da se treba ograničiti nasljeđivanje, jer destimulira ekonomski razvoj i guši poduzetništvo. Posjeduje vlasnički udio i u nekim od najvećih svjetskih kompanija, poput Coca Cole, American Expressa, General Motorsa i drugih.

Na drugom mjestu se nalazi Michael Bloomberg, biznismen i političar, ali i bivši gradonačelnik New Yorka. Vlasnik je kompanije za pružanje finansijskih informacija, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na 42,1 milijardu dolara.

Na trećem mjestu sa bogatstvom od 25 milijardi dolara je BrazilacJorge Lemann, vlasnik brokerske kuće. Svoje poslovanje vremenom je proširio i na segment prehrane i proizvodnje piva.

Od četvrtog do desetog mjesta najbogatijih svjetskih investitora i finansijera naleze se:

Alwaleed bin Talal bin Abdul Aziz al Saud (22,5 milijarde dolara)
George Soros (21,7 milijarde dolara)
Li Ka-shing (19,5 milijarde dolara)
Carl Icahn (18,7 milijarde dolara)
Len Blavatnik (16,7 milijarde dolara)
Ray Dalio (16,3 milijarde dolara)
James Simons (14,3 milijarde dolara)

Klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close