PolitikaRegion

Vukčević: U Srebrenici je bio genocid i tačka

Tribina Danasa i ForumaZFD u Centru za kulturnu dekontaminaciju o ratnim zločinima 

 

– U Srebrenici se dogodio genocid – izjavio je jučer bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević na tribini “22 godine posle sukoba: Da li su ratni zločini završena priča?”, koju su organizirali njemačka organizacija ForumZFD i list Danas.

– Stalne su političke manipulacije političara oko toga šta se desilo u Srebrenici i šta je to genocid. Genocid je, također, ratni zločin, samo najteži. Da li se desio genocid u Srebrenici? Jeste, desio se. Imate odluku Međunarodnog suda pravde, koji kaže da se tu desio genocid i tačka – rekao je Vukčević, piše Danas.

Prema riječima Nataše Kandić, koordinatorke Koalicije za REKOM, srpski sudovi su jako vodili računa da se nijednom presudom Srbija ne dovede u vezu s genocidom u Srebrenici. Kako je istakla, veliki je pesimista što se tiče procesuiranja ratnih zločina u budućnosti.

– Dosadašnji premijer je bio u prilici da saopšti neke vrlo važne vesti koje se tiču procesuiranja ratnih zločina. Nikada nismo čuli niti od Jedinice za otkrivanje ratnih zločina, niti od Službe za ratne zločine, niti od Tužilaštva za ratne zločine, niti od Republičkog tužilaštva o događajima od 16. decembra 1998. u kafiću Panda, ali smo to zato čuli od premijera. Ipak, ni poslije toga nije bilo reakcije službi i institucija koje se time bave – rekla je Kandić i dodala ne vidi kako institucije funkcioniraju bez tužioca za ratne zločine.

Vukčević je dodao je nedopustivo to što je premijer povodom određenih stvari iznio u javnost, jer zločin u kafiću Panda nije bio predmet interesovanja Tužilaštva. To se desilo, kako je rekao, u vrijeme “kada mi nismo ni mogli da reagujemo jer nismo ni bili nadležni, ali otprilike znamo šta se desilo i ko je to uradio”.

– Međutim, premijer je sticajem okolnosti došao do podataka o Naseru Oriću, gdje se navodi da je Orić vadio oči sudiji i on je to vrlo detaljno opisao, pošto je imao uvid u iskaz svjedoka, koji sam ja dao pokojnom Mikiju Rakiću. To je skandalozno. Bilo je još nekoliko slučajeva kada je premijer Vučić direktno ometao istragu – istakao je Vukčević.

Kao primjer opstrukcije Tužilaštva naveo je i to da Služba za otkrivanje ratnih zločina nije radila svoj posao pošto je na njenom čelu bio šef kabineta Vlastimira Đorđevića, koji je haški osuđenik.

Miloš Teodorović, glavni i odgovorni urednik dopisništva Radio Slobodna Evropa iz Srbije, smatra da je “pitanje ratnih zločina drugo ime za problem Aleksandra Vučića”.

– Ukoliko bi on više insistirao na riješavanju slučajeva ratnih zločina i pojačao pozicije tužilaštva, on bi morao da uđe u problem sa Goranom Radosavljevićem Gurijem, koji mu sjedi u partiji. Zatim, našao bi se u problemu sa načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem, kao i sa Momirom Stojanovićem, koji je na potjernici Kosova zbog zločina u Đakovici – rekao je Teodorović i dodao da vladajuća stranka nije zainteresirana da se na tom pitanju insistira, dok javnost za ovih 17 godina nije senzibilisana za ovo pitanje niti može da prepozna ove probleme kao relevantne. Prema njegovim riječima, problem ratnih zločina je toliko relativizovan da se više i ne prepoznaje kao problem, jer ga ni političke elite to ne definišu tako.

– Mediji u tom spletu kontrola i pritisaka prate ono što diktiraju mejnstrim krugovi, a interes je nedopustivo mali – istakao je Teodorović.

Urednik u listu Danas Aleksandar Roknić ukazuje da su programi izabranih kandidata za tužioca za ratne zločine, Snežane Stanojković i Milana Petrovića, patriotski i da se zasnivaju na tome da se istražuju isključivo zločini nad Srbima.

– Ono što je najneprihvatljivije u programu Snežane Stanojković je to što se ona pozivala na lično prijateljstvo sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergom Bramertzom, zbog čega je on protestovao. Petrovićev program se razlikovao od njenog samo u dijelu koji se odnosi na unapređenje položaja žrtava i svedoka – rekao je Roknić, na šta je Nataša Kandić dodala da njihovi programi nisu patriotski, i da oni jednostavno nemaju nikakvu viziju šta treba raditi.

– Oni neće moći da sarađuju s kosovskim institucijama, od kada im je polovinom 2014. Euleks predao nadležnosti, pošto Srbija ne priznaje Kosovo. Jedini tužilac koji se usudio da takne to pitanje je Đorđe Ostojić – rekla je Kandić.

Roknić je dodao da je Ostojić bio politički nepodoban kao tužilac pošto je bio republički tužilac tokom akcije Sablja i zato što bi, da je tužilac za ratne zločine, optuživao po komandnoj odgovornosti.

Autor: Danas

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close