Vuk Jeremić lagao da je zakazao raspravu o hrvatskim generalima

Skandal se proširio do nivoa Ujedinjenih naroda, jer se otkrilo kako je Vuk Jeremić, bivši ministar vanjskih poslova Srbije, a sada predsjedavajući Generalne skupštine UN-a, lagao kada je prije nekoliko dana objavio da je za 10. april 2013. zakazao raspravu o radu Haaškog suda, piše Jutarnji list.

Istina je kudikamo jednostavnija i nema veze s Markačem, Gotovinom ili Olujom: redovna rasprava o radu Međunarodnog suda za ratne zločine (ICTY) zakazana je prije tačno dva mjeseca 21. septembra, a Jeremićev postupak i neistine kojima se služi, kompromitirale su ne samo njega nego i Srbiju, informacija je koju je za Jutarnji list potvrđena iz međunarodnih diplomatskih krugova.

Generalni stav glasi kako je Jeremić maksimalno zloupotrijebio svoju funkciju, kada je najavio da će se 10. aprila 2013. navodno raspravljati o oslobađajućoj haaškoj presudi dvojici hrvatskih generala. O čemu se radi?

Međuvladin forum

O tome da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda još 21. septembra zakazala tradicionalnu godišnju raspravu o Haaškom tribunalu, koja će se održati u aprilu iduće godine. Riječ je o tački 73. Agende, koja je dio opće tačke dnevnog reda posvećenog Međunarodnim kaznenim sudovima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, a paralelna rasprava voditi će se i u Vijeću sigurnosti UN-a.

Jeremić je muljao i kada je najavio kako će na raspravu pozvati žrtve Oluje, ugledne međunarodne pravnike, historičare i javne ličnosti. Njegove riječi izazvale su podsmjeh u diplomatsko-političkim krugovima jer na Generalnoj skupštini, koja je međuvladin forum, mogu govoriti samo predstavnici vlada.

Uostalom, već 5. decembra Vijeće sigurnosti održat će redovnu polugodišnju raspravu o sudovima za Ruandu i ex-Jugoslaviju, a u suštini se radi o iznošenju podataka o radu ovih institucija u kontekstu izlazne strategije sudova.

Pretpostavlja se kako će na ovaj sastanak doći i ministar vanjskih poslova Srbije, koji će pritom skoro sigurno napasti i Haag i Hrvatsku.

Diplomatski izvori eksplicitno su nam pohvalili držanje hrvatskog državnog vrha nakon haaške presude.

Jeremić: Ovo je stvarno žalosno

Povodom teksta Jutarnjeg lista preko Twittera se oglasio i Vuk Jeremić. On je demantovao navode hrvatskog dnevnika i napisao da je ‘ovo stvarno žalosno’.

‘Žalostan pokušaj obmane, uz uvrede. Ta rasprava zakazana 21. 9. je već održana, na dan 15. 10. Propaganda… Da nije tužno, bilo bi smiješno. Na žalost, bit će još puno takvih provokacija do 10. aprila’, naveo je Jeremić.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close