PolitikaRegion

Vučićeve poruke su poruke budućnosti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ocijenio poruke premijera Srbije

ČOVIĆ: Vučićeve poruke su poruke budućnosti

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je da su poruke koje šalje premijer Srbije Aleksandar Vučić, pa i one koje je poslao u Banjaluci sa obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, poruke budućnosti BiH.

Čović je rekao da vjeruje da neće zahladniti odnosi BiH i Srbije zbog dolaska delegacije ove zemlje na obilježavanje Dana Republike Srpske, kao i da će put kvalitetnih odnosa BiH sa prva tri susjeda – Crnom Gorom, Srbijom i Hrvatskom ići stalno uzlaznom putanjom, bez obzira što se ponekad otvore pitanja koja pomalo stvore negativnu atmosferu.

– Trebamo ostaviti dovoljno prostora da možemo nastaviti zajedno dalje. To je jedini put. Iz Vučićevih poruka iz Banjaluke iščitavam samo jednu – BiH je cjelovita, ima svoju evropsku, odnosno evroatlantsku budućnost i mi to do kraja treba da iskoristimo – rekao je Čović za sarajevski portal “Vijesti”.

Komentarišući najavu reorganizacije Federacije BiH /FBiH/ u smislu stvaranja “megakantona” i tvrdnje pojedinih političkih zvaničnika da je to uvod u formiranje trećeg entiteta u BiH, Čović je rekao da će oni koji su protiv racionalnizacije i unapređenja, šta god se počne raditi, početi sa unošenjem straha.

– Mi prije svega moramo riješiti izborno zakonodavstvo. Ako to uspijemo uraditi do kraja februara, onda sam sasvim siguran da ćemo krajem godine početi govoriti o reorganizaciji i racionalizaciji BiH, primarno misleći na FBiH – naveo je Čović.

Govoreći o evropskom putu BiH, Čović je rekao da je sasvim izvjesno da će BiH do kraja ovog mjeseca predati aplikaciju za članstvo u EU.

– Uvjeren sam da ćemo naredna tri – četiri mjeseca iskoristiti kako bismo uradili puno više stvari nego što to čak i EU očekuje od nas, a kako bismo bili u poziciji da djelujemo vrlo brzo u momentu kada dobijemo upitnik sa svim brojnim pitanjima, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa iduće godine – rekao je Čović.

Autor: Srna

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close