PolitikaRegion

Vučić, Zaev i Rama utvrdili deklaraciju o regionalnoj saradnji

OHRID 
Susret uoči sastanka čelnika zapadnog Balkana

Vučić, Zaev i Rama utvrdili deklaraciju o regionalnoj saradnji

Sporazum o saradnji, zajedničkom angažiranju i eliminiranju svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala

Uoči sastanka čelnika zapadnog Balkana koji će biti održan danas u Ohridu, predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama sastali su se sinoć i “utvrdili deklaraciju sa spiskom prioriteta i mera za unapređenje regionalne saradnje”, saopštila je Vlada Sjeverne Makedonije.

Ta deklaracija sa spiskom prioriteta i mjera “dolazi poslije njihovog prethodnog zajedničkog sastanka u Novom Sadu”, navedeno je u saopštenju.

– Osnova deklaracije je saradnja, zajedničko angažiranje i eliminiranje svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala kao doprinos građanima svih zemalja regionu u postizanje zajedničkog krajnjeg cilja – punopravnog članstva u EU – saopćeno je u Skoplju.

Očekuje se da to dovede do slobodnog kretanja građana tri države samo s ličnim kartama i da se omogući efikasniji rad vlasti na graničnim prelazima.

U deklaraciji se najavljuje mogućnosti otvorenog tržišta i poslovnih inicijativa u celom regionu, bez obzira na sjedište preduzeća, što bi doprinijelo zapošljavanju i podstaklo razvoj.

Ta inicijativa, piše u makedonskom saopštenju, “otvara mladima velike mogućnosti povezivanja po ugledu na evropski model implementacije standarda EU s ciljem ekonomskog napretka zemalja Zapadnog Balkana i sveukupne demokratske transformacije”.

Sinoć su se na večeri u Ohridu premijerima Zaevu i Rami i predsedniku Vučiću pridružili predsedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Danas je na Ohridu radni dio sastanka lidera Zapadnog Balkana.

Predviđeno je i plenarno zasedanje lidera zemalja Zapadnog Balkana sa predstavnicima Evropske unije, Savjeta za regionalnu saradnju, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, a potom i zajednička konferenciju za štampu, piše na kraju saopštenja Vlade Sjeverne Makedonije.

Na svom prvom sastanku, 10. oktobra u Novom Sadu, Vučić, Rama i Zaev su potpisali deklaraciju o namjerama za uspostavljanje takozvanog “Malog Šengena” i saglasili se da dogovaranje o tome nastave u Ohridu.

Cilj “Malog Šengena” je da se u regionu osigura ostvarivanje četiri međunarodno prihvaćene ključne slobode: kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close