PolitikaRegion

Vučić: Srbiju neću vraćati u prošlost, gradićemo dobre odnose sa BiH

Aleksandar Vučić, aktuelni srbijanski premijer i predsjednik Srpske napredne stranke, izjavio je za “Dnevni avaz” dan nakon izborne pobjede da u narednom mandatu Srbiju neće vraćati u prošlost te da će nastaviti s proevropskim kursom.

– Vlada Srbije i ja lično nastavit ćemo graditi dobre odnose u regionu. To je od prevashodnog značaja za očuvanje stabilnosti ne samo zapadnog Balkana nego i Srbije – poručio je Vučić za “Avaz”.

Misli da ne postoj i nijedan važniji zadatak od nastavka izgradnje dobrih odnosa u regionu.

– Ti odnosi nisu laki i oni neće biti laki. Ali, licemjerni su oni koji govore da je to jednostavno i da to zavisi samo od nekoliko lijepih riječi. Duboke su rane iz prošlosti, na svim stranama. Međutim, ja sam, svejedno, potpuno siguran da pametnom politikom, otvorenošću, iskrenošću, možemo još brže i bolje da rješavamo probleme u budućnosti – rekao je Vučić.

Najavio je da Srbija nakon izbora nastavlja svoj evropski put.

– Vidimo, propale su i nacionalističke snage, ali ja nemam nikakav problem s tim i nikome neću da se udvaram kao što sam, uostalom, to rekao i prije izbora. Nikakve kompromise po tom pitanju neću da pravim. Srbija će nastaviti ovakvim putem. Ako se nekome to ne sviđa, kao što se nije ni ranije sviđalo, uvijek mogu da iskažu potrebu za izborima ili za tim da kažu da je nešto nelegitimno i slično. Ali, ja praviti kompromise neću i neću da vraćam Srbiju u prošlost. Srbija će da gleda svojim očima u budućnost i Srbija će da radi na dobrom i na još boljem i da se u bliskoj budućnosti ubrzano približava EU – kazao je Vučuć za “Avaz”.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close