-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Vruće ljeto za politiku: Na stolu rješavanje Izbornog zakona, ponovo dolazi Eichhorst

Početkom jula u BiH bi trebala doći Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) koja bi se ponovo trebala uključiti u izbornu reformu. Ona je i ranije učestvovala u razgovorima zajedno sam američkim diplomatom Matthewom Palmerom, ali su tada ti razgovori okončani bez dogovora. Posljednji takav razgovor bio je krajem januara 2022. godine. 

Domaće vlasti su se i sporazumom iz Brisela koji je postignut u junu 2022. godine obavezali da će u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti raditi i doći do rješenja za izbornu reformu. 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najglasniji je zagovornik izmjena Izbornog zakona BiH, a pred koalicione partnere je stavio upravo rješavanje ovog pitanja odnosno “legitimnog predstavljanja”.

“Ja s optimizmom gledam na narednih mjesec dana kad bi se puno stvari trebalo odraditi. Mislim da i gospođa Eichhorst početkom jula dolazi u BiH. Ona ima posebne zadatke, s nama je bila svojedobno oko Izbornog zakona, za koji smo kazali kako u narednih sedam-osam dana moramo pokrenuti proceduru izmjena Izbornog zakona. Odredili smo jedno povjerenstvo koje mora početi raditi, odnosno napraviti plan što će uraditi u tih pet ili šest mjeseci jer to je rok. To je opet Federacija, odnosno opet nemamo onog drugog partnera koji “smeta”. Ovdje nam niko ne smeta, zašto ne radimo? Nadam se da ćemo te neke nove krize izbjeći malo intenzivnijom komunikacijom”, kazao je Čović danas u Mostaru. 

S druge strane, ponovno uključivanje Eichhorst dalo se naslutiti nakon njenog susreta sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom tokom Prespanskog foruma. 

POVEZANI TEKST Schmidt sa Eichhorst: Međunarodna zajednica se uključuje u izbornu reformu

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close