Vremenska prognoza za februar

Nakon prvog ovogodišnjeg snijega vrijeme u BiH pomalo vraća epitet uobičajenog s obzirom da su nam se već jučer vratile ugodnije temperature, te oblačno i tmurno vrijeme.

Iako su meteorolozi i ovog vikenda za neke krajeve predviđali veće snježne padavine, prema aktuelnim prognozama, njih ne bi trebalo biti prije nedjelje navečer kada bi hladniji zrak mogao u Bosnu donijeti nestabilnije vrijeme, ali padavina neće biti pretjerano. Jutarnje temperature će biti od 3 do 5 Celzijevih stepeni dok će se dnevne kretati od 5 do 8.

U Hercegovini, pak, zadržat će se toplije vrijeme, a temperature će biti oko 6 Celzijevih stepeni ujutru, dok će se dnevne kretati oko 10 Celzijevih stepeni. Također se očekuju negdje i obilnije kišne padavine.

Iako meteoalarm za pojedine gradove u regiji predviđa veće i snježno nevrijeme, o čemu su se raspisali i pojedini drugi mediji, u BiH ovog vikenda takvog nevremena, prema sadašnjim prognozama, neće biti. I u cijeloj sljedećoj sedmici norveški meteorološki portal Yr.no najavljuje sunce i temperature koje neće dosezati one proljetne kakve su nas pratile početkom i polovinom januara, ali će biti ugodne za ovaj dio godine.

Neovisni meteorolog Zoran Zadro, također, je na svojoj stranici objavio kako se širi vijest o tome da nas za vikend čeka snježna mećava, a u idućoj sedmici debeli minusi, te je konstatirao da je jedino od ovoga tačno da će u nedjelju doći do blagog zahladnjenja, a snijega može biti u gorju i u Bosni, a izraženo nevrijeme se ne očekuje. Naglasio je kako nema mjesta uzbuni.

Također, gledajući dugoročno, meteorološke analize pokazuju moguć intenzivniji dotok hladnijeg zraka, a time i snijega polovinom februara što je potvrdio u nedavnoj izjavi i meteorolog Željko Majstorović, te bi prema njegovim riječima u februaru trebalo biti niskih temperatura i snježnih padavina.

– Prosjek padavina bi trebao biti oko 70 litara po kubnom metru, a temperatura oko 1 Celzijev stepen, svakako govoreći o središnjoj Bosni, a dolina Neretve i Posavine će biti toplija – kazao je.

Na pitanje jesu li promjene vremena u ovom razdoblju povezane s klimatskim promjenama, te šta se to događa s vremenom, Majstorović je rekao da je na to teško odgovoriti, jer se ne znaju mehanizmi zbog kojih dolazi do ovoga, a ne zna se ni sigurna prognoza.

– Postoje razni scenariji koji govore o povećanju temperature od 2 do 6 stepeni zbog globalnog zagrijavanja. Dva Celzijeva stepena bi se dalo podnijeti, a šest bi već predstavljalo katastrofu za čitavu planetu – istaknuo je Majstorović,

S obzirom da je nezahvalno dugoročno prognozirati vrijeme, ono što sigurno znamo je da nam slijedi tmuran i oblačan vikend nakon kojeg se očekuje više sunca

(Vecernji.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close