Volkswagenov skandal se produbljuje, hoće li Winterkorn odstupiti

Volkswagen je najavio da programska oprema s kojim je moguće varati na emisijskim testovima nije samo instalirana na dizelskim automobilima koji se prodaju u SAD-u, nego i u cijelom svijetu, ukupno 11 miliona vozila. Dionice tvrtke su nakon prvog pada u ponedjeljak jučer opet pale za petinu.

Nakon što je objavljeno da je Volkswagen u SAD-u u četverocilindričnim dizel automobilima na službenim testiranjima softvera prijavio mnogo manju vrijednost nego što stvarno imaju, jučer je tvrtka objavila da takav softver imaju u oko11 miliona svojih automobila širom svijeta. “Problem” bi trebalo riješiti tehničkim mjerama,

Volkswagen je rezervirao 6,5 ​​milijardi eura, što je samo privremena procjena, u a u odvojenom priopćenju je naveo da će to uticati na njihovo poslovanje. Dionice Volkswagena nakon 17-postotnog pada u ponedjeljak, jučer poslijepodne izgubile su još 20 posto vrijednosti, a osjetno su pale cijene dionica i drugih evropskih automobilskih tvrtki. U nekim njemačkim medijima već su se pojavile spekulacije o ostavci CEO-a Martina Winterkorna, jer više nema podršku dioničara. On se juče javnosti putem videa duboko izvinio.

Pozivi za istrage dolaze iz velikog broja zemalja EU (Velika Britanija, Francuska, Italija), a takođe iz Južne Koreje, a za razjašnjenje stvari jučer je pozvala i njemačka kancelarka Angela Merkel:
“S obzirom na tešku situaciju sada je bitno pokazati potpunu transparentnost i pojasniti stvar”.

Iz SAD-a, gdje je sve buknulo, jučer je došla vijest da će protiv tvrtke provesti kaznenu istragu Federalno ministarstvo pravde. Čak i iz UN-a jučer došla izjavu da je materija iznimno problematična.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close