”Novinari često svoju profesionalnu etiku mijenjaju za finansijsku stabilnost”

”Samo jasno vrijednosno orijentisan medij, ako je uz to objektivan i podržan od svoje publike, može i treba da se odupre političkom pritisku”

 

(fairpress.eu/ba)


Nezavisnost medija tema je koja je od početka ’90-tih pa do danas konstantno prisutna u društveno-političkom životu BiH. S vremenom, a to pokazuju i brojna istraživanja, koja smo u prethodnim tekstovima fairpressa navodili,  povjerenje u medije kod građana BiH rapidno opada i trenutno je na veoma niskom nivou.  Kao najveći razlog nepovjerenja u medije navodi se politički uticaj na uređivačku politiku, ili da služe kao sredstvo za promovisanje ciljeva političkih partija, ili pojedinaca, koji ih finansijski, ili na neki drugi način, pomažu.

Bosna i Hercegovina zadržala je titulu jednog od evropskih rekordera po broju registrovanih političkih stranaka, pokazalo je istraživanje Banjaluka.net-a., tako da su u BiH  trenutno registrovane 132 političke partije, što je jedan od evropskih rekorda. Opće poznata je i činjenica da pojedine stranke posjeduju i svoje vlastite news portale i preko njih plasiraju svoje ideje i stavove! Istražili smo da li se ovolikom broju političkih partija u BiH i njihovim pritiscima mogu oduprijeti news portali?!

”Novinari često svoju profesionalnu etiku mijenjaju za finansijsku stabilnost”

Prema riječima izvršnog urednika protala Fokus.ba Mahira Šahovića, jednog od najčitanijih portala u BiH, prema podacima agencije Gemius, ozbiljni news portali u BiH, a takvih ima nekoliko, moraju se pozvati na političke partije, posebno one koje su u vlasti,  jer su one izvor informacija. Prenošenje stavova političkih subjekata u BiH, također, ne znači da su mediji pod uticajem određene političke struje ili njihovo “sredstvo oglašavanja”, smatra Šahović, i ističe da problem leži i u nečemu sasvim drugom, a to je ustavno uređenje BiH, te ovu konstataciju ilustruje primjerom bivšeg američkog ministra vanjskih poslova Henryja Kissingera koji je  komentarišući nadležnosti u Evropskoj uniji i njeno uređenje rekao: ‘Dajte mi broj telefona te Evropske unije’.

Upravo je takav problem i u Bosni i Hercegovini. Četiri razine vlasti i 13 vlada u državi koja broji oko tri i po miliona stanovnika je konfuzija sama po sebi. Kada se doda da tih 13 vlada, kako kantonalnih i entitetskih, tako i državne, tvore skoro sve stranke u BiH,  onda to sigurno ostavlja dojam da su news portali pod političkim uticajem. Također, problem predstavlja i loša ekonomska situacija građana BiH, a jedno od najslabije plaćenih zanimanja upravo je novinar. Ta činjenica umnogome ugrožava nezavisnost novinara koji svoju profesionalnu etiku često mijenjaju za finansijsku stabilnost, te time postaju produžena ruka svojih finansijera, naglašava za fairpress.eu  izvršni urednik portala Fokus.ba Mahir Šahović.

Čitatelj ima mogućnost na osnovu svojih preferencija da bira šta mu se sviđa ”

News portali u BiH više nisu isključivo prenosioci ranije objavljenih informacija, već imaju sopstvene redakcije i postaju primaran izvor  informisanja, koji da bi opstali moraju imati i redovne finansijske injekcije.

Kako ističe za fairpress.eu  izvršni urednik portala Faktor.ba Jasmin Bojić, portali su specifičan medij po svemu pa tako i po načinu finansiranja, jer niti jedan medij nema mogućnost da sebi putem čitanosti obezbijedi dio finansija, a to portali mogu putem google oglasa.

S druge strane, veoma je lako i jeftino napraviti web stranicu. To koriste i političari, ali i političke stranke. Skoro sve imaju svoje portale i naravno da su oni klijentelistički. Služe uskim stranačkim ili interesima moćnih pojedinaca. Međutim, minimalno educiran čitatelj može prepoznati stranački portal, a samim tim  i portal kao ozbiljan medij, mada je takvih u BiH procentualno malo. Ponuda je ipak, definitivno tu, a čitatelj ima mogućnost na osnovu svojih preferencija da bira šta mu se sviđa. Ako je to strogo stranački profiliran portal i to je njegovo pravo, kazao je za fairpress.eu Jasmin Bojić.

”Nezavisnih portala ima onoliko koliko ima poštenih i časnih novinara”

Prema riječima doc. dr. Đorđe Tomića, sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banja Luci, teorijski, samo jasno vrijednosno orijentisan medij, ako je uz to objektivan, i podržan od svoje publike, može i treba da se odupre.

Mislim da mediji treba da imaju neku orijentaciju, identitet, zato što to imaju i ljudi pojedinačno. Ali, to ne znači da treba da zatvaraju oči pred istinom i da manipulišu. S druge strane, urednici/e kao da ne vjeruju da će im kvalitet donijeti prihode, nemaju povjerenja u publiku da će to podržati. Lakše im je da se oslone na političku podršku, kao osiguranje. Ja ne znam da li bi zaista odgovoran i kvalitetan medij bez strane podrške (ekonomske ili političke) mogao da opstane tržišno kod nas. Nisam siguran. Ali, to je jedini način – „zavjera“ dobrih novinara/ki i odgovorne javnosti. Koliko smo daleko od oboje, procijenite sami, ističe univerzitetski profesor Đorđe Tomić.

Političkom pritisku se može oduprijeti i ozbiljni portali u tome mogu uspjeti zahvaljujući svojim čitateljima, naglašava Bojić, jer uz čitanost dolazi i profit od google oglasa, a na osnovu čitanosti koja se sada veoma jasno može utvrditi, lakše je i doći do reklama.

Ozbiljne kompanije traže način da dopru do svog konzumenta i njih politika ne zanima, zanima ih isključivo kupac. Stoga su portali predodređeni da budu slobodna medijska teritorija. Ako nekog konačnog odgovora ima, to ja da nezavisnih portala ima onoliko koliko ima poštenih i časnih novinara. Ukratko, sasvim dovoljno, ukoliko znate čitati, naglašava za fairpress.eu izvršni urednik portala Faktor.ba Jasmin Bojić.

Osim potplaćenih pojedinaca, u BiH postoje mediji koji su u vlasništvu političkih subjekata, odnosno predsjednika parlamentarne stranke, ističe Šahović, i ilustrira svoje tvrdnje primjerom medija čiji je vlasnik bio ministar u prošlom sazivu Vijeća ministara BiH, a članovi njegove stranke zastupnici u državnom i entitetskom parlamentu.

Mediji u BiH su sastavni dio politike, kao i politika medija. Kada dočekamo ekonomski prosperitet i bolji životni standard građana, dočekat ćemo i ljepšu medijsku sliku BiH. Sve su prilike da ćemo, do toga, se još načekati, zaključuje za fairpress.eu izvršni urednik portala Fokus.ba Mahir Šahović.

Nastavit će se…

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close