BiHPrivreda

Volkswagen namjerava izmjestiti iz Njemačke sve proizvodne pogone …

VOLSWAGEN SELI PROIZVODNE POGONE VAN NJEMAČKE: Može li BiH privuči barem dio velike proizvdnje klasičnih automobila i autodijelova?

Njemački automobilski div Volkswagen namjerava tokom naredne četiri godine izmjestiti iz Njemačke sve proizvodne pogone i osloboditi mjesto za novu vrstu proizodnje – elektromobil. Postojeći proizvodni pogoni VW-a preselit će se najvećim dijelom u države jugoistočne Evrope, među kojim je i BiH.

VW će prizvodnju klasičnih automobila a osobito autodijelova nastaviti  još najmanje petnaest godina nakon početka serijske proizvodnje elektromobila, ali izvan Njemačke. To je razlog zbog kojeg brojne privredne delegacije iz dražava evropskog jugoistoka posljednjih mjeseci odlaze u Njemačku pokušavajući uspostaviti kontakte s upravom automobilskog kolosa iz Volksburga.

U tom kontekstu treba posmatrati i prošlosedmični odlazak delegacije Privredne komore Federacije BiH i FIPA-e u Volksburg, grad  koji se još prije rata bratimio sa Sarajevom.

U okviru tematske posjete automobilskim brendovima Njemačke, predstavnici Privredne komore Federacije BiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH, protekle sedmice su održali nekoliko sastanaka. Između ostalog održan je i sastanak s delegacijom Volkswagena, na kojoj je bilo riječi o mogućem investiranju njemačke kompanije u BiH.

Sastanci sa predstavnicima Volkswagena su održani u kancelariji Privredne komore FBiH u Forum Autovisionu, istraživačko-razvojnom centru Volkswagena, koji Komora već drugu godinu koristi za promociju automobilske industrije FBiH.

Razgovarano o trenutnom stanju automobilske industrije sa aspekta VW-a, kao i o planovima za naredni period, a poseban akcent je stavljen na mogućnost investiranja VW-a u BiH, te su tom prilikom dogovoreni naredni koraci i aktivnosti koje je neophodno realizovati.

Pored sastanaka u sjedištu Volkswagena, održani su sastanci u Štutgartu, tačnije centru Mercedes-Benza gradu Sindelfingenu, sa predstavnicima istoimene kompanije, gdje su predstavljene kompanije iz BiH koje se bave automotivom, te kao naredna aktivnost je dogovorena zajednička posjeta i predstavljanje kompanija iz BiH predstavnicima Daimlera AG.

Od posebnog značaja je posjeta Tehničkom univerzitetu Grac, odjeljenj Virtual Vehicle, gdje se sa predstavnicima i profesorima razgovaralo o mogućnostima saradnje sa kompanijama iz BiH, kao i otvaranju razvojnog kabineta Virtual Vehicle Research Centera u Sarajevu.

Tom prilikom su prezentirana trenutna dostignuća virtuelne vožnje i u kojem smjeru se kreće te je dogovorena i posjeta u narednom period Privrednoj komori FBiH i kompanijama koje se bave automotivom, a kojima bi predstavljena tematika mogla biti interesantna, saopšteno je iz Privredne komore FBiH.

Prema saznanjima “Slobodnee Bosne”, Vlada Federacije BiH posebno je zainteresirana za uspostavu privredne suradnje Volkswagena s Aluminijskim kombinatom Mostar, s ciljem da se iz Mostara ne izvozi aluminijska sirovina nego gotovi proizvodi. 

(SB)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close